Dansk mor funnet skyldig i å ha tappet blod fra sønn

En 36 år gammel dansk kvinne er i Retten i Herning kjent skyldig i å ha mishandlet sin sønn ved å ha tappet ham for blod i fem år.

Publisert

Kvinnen, som kommer fra Skjern i Midtjylland, skal ha tappet en halv liter blod fra sønnen annenhver uke.

Retten mener at blodtappingen utgjør legemsbeskadigelse av særlig rå, brutal eller farlig karakter, etter paragraf 245 i den danske straffeloven. Moren erkjenner seg delvis skyldig.

– Legemsbeskadigelsen må, med tanke på systematikken, betegnes som mishandling, konkluderes det i kjennelsen.

Moren brøt sammen i gråt da kjennelsen ble lest opp.

Blodtappingen skal ha startet allerede da sønnen var knapt ett år gammel og varte fra juli 2012 til september 2017, ifølge tiltalen. Moren skal ha tappet blod gjennom et innoperert venekateter.

På grunn av alvorlig blodmangel måtte gutten gjennomgå 110 blodoverføringer i denne perioden, og han måtte legges inn på sykehus gjentatte ganger, står det i tiltalen. Gutten bor i dag med sin far, og skal etter forholdene ha det bra.

Han henger etter i sin fysiske utvikling, men ikke intellektuelt.

Påtalemyndigheten går inn for ubetinget fengselsstraff etter først å ha fått kvinnen vurdert av rettspsykiatere. Undersøkelsene viste at hun var tilregnelig.

Hun sier gjennom sin advokat at hun lider av Münchausen syndrome by proxy, som brukes om tilfeller der en person påfører en annen sykdom eller skade for å komme i en situasjon der man selv kan få oppmerksomhet og medfølelse på grunn av sykdommen eller skaden til offeret.

Som oftest omhandler dette omsorgspersoner som gjør skade på barn.

Det er ikke fastslått hvilken straff kvinnen får.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer