Dansk lege med blodpropp-teori. Norske eksperter skeptiske

En dansk lege tror blodproppene som kan være knyttet til AstraZeneca-vaksinen, skyldes dårlig vaksinasjonsteknikk. Legemiddelverket skal diskutere teorien.

Det kan være under selve stikket at faren for blodpropper oppstår, mener danske leger. For ordens skyld: Vaksinen som settes her, er fra Pfizer/Biontech. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Det kan være under selve stikket at faren for blodpropper oppstår, mener danske leger. For ordens skyld: Vaksinen som settes her, er fra Pfizer/Biontech. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Vi er kjent med teorien og vil diskutere dette. Mer kan vi ikke si foreløpig, skriver medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket i en SMS til NTB.

Det er i Sundhedspolitisk Tidsskrift at den pensjonerte legen Torben Sørensen og professor Niels Høiby ved Rigshospitalet i København lufter sin teori.

De mener vaksinene settes feil, slik at stoffene havner direkte inn i blodbanen, ikke i skuldermuskulaturen der de egentlig hører hjemme.

– Kan gi voldsom reaksjon

– Hvis vaksinen gis på feil måte, kan det i verste fall gi en så voldsom, systematisk og inflammatorisk reaksjon at det kan føre til mange små blodpropper, blant annet i lungene, sier Høiby.

Selv om Legemiddelverket skal ta opp teorien, er det skepsis blant norske forskere.

– Jeg synes det virker spekulativt, skriver overlege Pål André Holme ved Rikshospitalet i Oslo i en SMS til NTB.

Holme er overlege ved avdeling for blodsykdommer, og uttalte til NRK tirsdag at han tror det er en kobling mellom AstraZeneca-vaksinen og de alvorlige tilfellene av bivirkninger.

Sjelden kombinasjon

Heller ikke vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo stoler på teorien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer