Dansk lege med blodpropp-teori. Norske eksperter skeptiske

En dansk lege tror blodproppene som kan være knyttet til AstraZeneca-vaksinen, skyldes dårlig vaksinasjonsteknikk. Legemiddelverket skal diskutere teorien.

Det kan være under selve stikket at faren for blodpropper oppstår, mener danske leger. For ordens skyld: Vaksinen som settes her, er fra Pfizer/Biontech. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Det kan være under selve stikket at faren for blodpropper oppstår, mener danske leger. For ordens skyld: Vaksinen som settes her, er fra Pfizer/Biontech. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Vi er kjent med teorien og vil diskutere dette. Mer kan vi ikke si foreløpig, skriver medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket i en SMS til NTB.

Det er i Sundhedspolitisk Tidsskrift at den pensjonerte legen Torben Sørensen og professor Niels Høiby ved Rigshospitalet i København lufter sin teori.

De mener vaksinene settes feil, slik at stoffene havner direkte inn i blodbanen, ikke i skuldermuskulaturen der de egentlig hører hjemme.

– Kan gi voldsom reaksjon

– Hvis vaksinen gis på feil måte, kan det i verste fall gi en så voldsom, systematisk og inflammatorisk reaksjon at det kan føre til mange små blodpropper, blant annet i lungene, sier Høiby.

Selv om Legemiddelverket skal ta opp teorien, er det skepsis blant norske forskere.

– Jeg synes det virker spekulativt, skriver overlege Pål André Holme ved Rikshospitalet i Oslo i en SMS til NTB.

Holme er overlege ved avdeling for blodsykdommer, og uttalte til NRK tirsdag at han tror det er en kobling mellom AstraZeneca-vaksinen og de alvorlige tilfellene av bivirkninger.

Sjelden kombinasjon

Heller ikke vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo stoler på teorien.

– Feil vaksinasjonsteknikk kunne i svært sjeldne tilfeller ha forårsaket blodpropp. Men i de alvorlige tilfellene vi kjenner til i Norge, er det snakk om en sjelden kombinasjon av blodpropp, blødninger og lave nivåer av blodplater. Og feil vaksinasjonsteknikk kan ikke forklare det lave nivået av antall blodplater, sier Grødeland til TV 2.

Torsdag ventes EUs legemiddeltilsyn (EMA) å komme med resultatene av en gjennomgang av den mulige koblingen mellom vaksinen og blodpropper.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer