Dansk coronastudie om underliggende sykdom viser overraskende tall

En ny dansk studie viser at nesten hver tredje coronapasient som har fått intensivbehandling i Danmark, ikke hadde underliggende sykdommer.

En pasient med covid-19 får behandling ved et sykehus i Strasbourg i Frankrike. En ny dansk undersøkelse konkluderer med at det er større overlevelse blant coronasmittede intensivpasienter i Danmark enn i flere andre land. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix
En pasient med covid-19 får behandling ved et sykehus i Strasbourg i Frankrike. En ny dansk undersøkelse konkluderer med at det er større overlevelse blant coronasmittede intensivpasienter i Danmark enn i flere andre land. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Det er et kjempehøyt tall, og vi kan ikke helt forklare hvorfor noen mennesker uten eksisterende sykdom blir så syke, mens andre nesten ikke får noen symptomer, sier intensivlege Nicolai Haase ved Rigshospitalet i København til dansk TV 2.

Forskerne har gjennomgått forløpet til 323 coronasmittede pasienter som fikk intensivbehandling fra mars til midten av mai. 118 av dem døde, det vil si en andel på 37 prosent.

Ifølge Haase er dødeligheten blant intensivpasienter i land med store utbrudd, på over 50 prosent. Samtidig er dødeligheten blant intensivpasienter med covid-19 lavere i Danmark enn den forventede dødeligheten for tilsvarende sykdomsforløp som ikke skyldes coronavirus.

Studien viser også at gjennomsnittsalderen på coronapasienter som får intensivbehandling i Danmark, er 68 år, noe som er høyere enn i land som USA, Italia og Kina.

Av de 323 intensivpasientene fikk 82 prosent behandling i respirator på grunn av alvorlig lungebetennelse forårsaket av coronaviruset. Ifølge Haase er det en tydelig sammenheng mellom eksisterende sykdom, høy alder og et alvorlig sykdomsforløp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer