Danmarks tidligere innvandringsminister stilles for riksrett

Et betydelig flertall i Folketinget har vedtatt at Danmarks tidligere innvandringsminister Inger Støjberg skal stilles for riksrett.

Danmarks tidligere utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg blir stilt for riksrett over en ulovlig asylinstruks. Det blir den sjette riksrettssaken i Danmarks historie. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/ NTB
Danmarks tidligere utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg blir stilt for riksrett over en ulovlig asylinstruks. Det blir den sjette riksrettssaken i Danmarks historie. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et betydelig flertall i Folketinget har bestemt at Danmarks tidligere innvandringsminister Inger Støjberg skal stilles for riksrett.

Bakgrunnen for riksrettssaken er at Støjberg i 2016 ga instruks om at asylsøkerpar ikke skulle få bo sammen hvis kvinnen var under 18 år.

Instruksen, som rammet 23 par, viste seg å være ulovlig. Senere skal Støjberg ha villedet Folketinget om instruksen fire ganger, ifølge riksrettstiltalen.

Et stort flertall i Folketinget, 139 mot 30, stemte sent tirsdag ettermiddag for forslaget om å innlede riksrettssak.

Mener hun ikke brøt loven

Støjberg har blant annet forsvart seg med at instruksen kun var uttrykk for en politisk holdning, og at hun til departementet sitt ga uttrykk for at internasjonale konvensjoner selvfølgelig skulle overholdes.

Før avstemningen erkjente Støjberg fra talerstolen at hun hadde gjort feil, men hevdet videre at hun ikke brøt loven.

– Jeg står ved at det i barnebrudsaken ble begått feil. Og jeg har også beklaget dem. Men i motsetning til alle dere som om litt trykker på den grønne knappen, så var jeg til stede. Jeg vet at jeg ikke beordret noen til å gjøre noe ulovlig, sa Støjberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer