Danmarks tidligere forsvarsminister tiltalt for å ha lekket statshemmeligheter

Den tidligere danske forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen er tiltalt for å ha utlevert høyt graderte opplysninger, varsler dansk påtalemyndighet.

Claus Hjort Frederiksen (t.h.) under et nordisk forsvarsministermøte i 2018. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB
Claus Hjort Frederiksen (t.h.) under et nordisk forsvarsministermøte i 2018. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SDet skjer etter at justisminister Peter Hummelgaard har støttet opp om innstillingen fra påtalemyndigheten.

Dansk TV 2 skriver at aktor vil be om å få rettssaken behandlet for lukkede dører.

Tiltalen kommer etter at forsvarsministeren har vært siktet i over ett år. Brudd på paragrafen om slik uautorisert utlevering kan i Danmark straffes med tolv års fengsel. Ifølge Ritzau forventer man ikke mer enn fire års fengselsstraff i denne saken.

75 år gamle Hjort Frederiksen har en lang karriere i dansk politikk og var senest forsvarsminister i 2016–2019 i regjeringen til daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Den danske riksadvokaten ba om tiltale mot ham allerede i mai i fjor, men da var det ikke flertall for å få opphevet hans parlamentariske immunitet.

Siden Hjort Frederiksen ikke lenger sitter i Folketinget, er ikke dette lenger en problemstilling.

Sakens egentlige innhold er mørklagt, men Hjort Frederiksen selv har opplyst tidligere at det henger sammen med opplysninger han delte under et intervju om et avlyttingssamarbeid med USA, ifølge tabloidavisa B.T.

Mer om