Danmarks statsminister advarer mot konspirasjonsteorier om gassrørlekkasje

Statsminister Mette Frederiksen advarer mot det hun mener er en konspirasjonsteori, at USA og Norge sto bak eksplosjonen på Nord Stream-gassrørledningen i fjor.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Emil Helms / NTB
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Emil Helms / NTB Vis mer
Publisert

– Jeg vil advare mot konspirasjoner i enhver sammenheng og generelt. Jeg aksepterer ikke et premiss om at myndigheter er ansvarlige for konspirasjonsteorier, sier den danske statsministeren.

Den amerikanske journalisten Seymour Hersh skrev på bloggen sin 8. februar at ifølge en anonym kilde «med direkte kjennskap til planleggingen», var det USA og Norge som sto bak eksplosjonene.

Dette ble avfeid som rent oppspinn. Hersh har dessuten nektet å gi dokumentasjon for sine påstander.

Påstanden har imidlertid fått mye oppmerksomhet den siste tiden på grunn av en pressekonferanse USAs president Joe Biden hadde kort tid før krigen startet i februar i fjor. Da sa han at USA vil stanse gassforbindelsen mellom Russland og Tyskland dersom russiske styrker gikk inn i Ukraina.

Eksplosjonene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som går fra Russland til Tyskland, er fortsatt et mysterium. Både danske, svenske og tyske myndigheter etterforsker saken, men det er usikkert om det noen gang vil komme et offisielt svar på hva som skjedde.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer