Danmarks regjering: Alle vil få tilbud om tredje vaksinedose

Danmark jobber mot å få 90 prosent av befolkningen vaksinert innen 1. oktober og vil tilby alle vaksinerte en tredje dose på et senere tidspunkt.

Det danske farmasiselskapet Bavarian Nordic fikk mandag ja fra landets regjering til en støtte på 800 millioner danske kroner for å fortsette utviklingen av en dansk coronavaksine. Regjeringen i landet lovet mandag at alle vaksinerte vil få en tredje dose på et senere tidspunkt. Foto: Marit Hommedal / NTB
Det danske farmasiselskapet Bavarian Nordic fikk mandag ja fra landets regjering til en støtte på 800 millioner danske kroner for å fortsette utviklingen av en dansk coronavaksine. Regjeringen i landet lovet mandag at alle vaksinerte vil få en tredje dose på et senere tidspunkt. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Den danske regjeringen tidfestet ikke når befolkningen kan regne med en tredje vaksinedose da den stilte til ny pressekonferanse om coronasituasjonen i landet mandag. Helseminister Magnus Heunicke (S) sier han regner med at alle på et tidspunkt vil bli tilbudt en tredje vaksinedose.

– Helsemyndighetene er i gang med å undersøke når en tredje dose kan bli relevant, sier Magnus Heunicke.

Flere land tilbyr nå en tredje dose til sårbare grupper, mens amerikanske helsemyndigheter har gitt grønt lys for å åpne for en tredje dose til alle. Denne dosen skal gis først åtte måneder etter dose to.

Slutt på nedstengninger

Danmark vaksinerer alle fra 12 år og oppover. Norge bestemte i forrige uke å starte med vaksinering av 16 og 17-åringer. Foreløpig har ikke de norske helsemyndighetene vurdert om barn ned til 12 år også bør vaksineres.

Under den danske regjeringens coronaoppdatering mandag sa også statsminister Mette Frederiksen (S) at hun ikke forventer flere omfattende nedstengninger av det danske samfunnet i framtiden.

– Hverdagen er heldigvis tilbake de aller fleste steder. Vi har en klar forventning om at vi kan unngå de største nedstengningene framover fordi vi har supervåpenet på plass: Vaksinene, sa Frederiksen.

Advarte uvaksinerte

En begeistret statsminister kunngjorde at tre av fire danske har fått minst én vaksinedose og at flere enn 4 millioner er ferdigvaksinert.

– Det tilsvarer 70 prosent av befolkningen. Det er helt fantastisk, sier Frederiksen.

Den danske helsedirektøren, Søren Brostrøm, sa mandag at smitten trolig kommer til å stige blant de ikke-vaksinerte i Danmark utover høsten. Derfor er helsemyndighetenes mål å komme opp i en andel på 90 prosent vaksinerte innen 1. oktober

Utvikler dansk vaksine

Tidligere mandag ble det kjent at den danske regjeringen har fått EUs godkjenning til å gi en støtte på 800 millioner kroner til det danske farmasiselskapet Bavarian Nordics utvikling av ny coronavaksine.

– Danmark får adgang til ny vaksineteknologi, Vi får minimum 50 prosent av beløpet tilbake i vaksiner, hvis den blir godkjent, sa helseminister Magnus Heunicke om avtalen som var inngått.

Det er forventet at den danske vaksinen vil være klar mot slutten av 2022.

Mandag begynte selskapet en fase 2-studie hvor det skal undersøkes om vaksinen er effektiv som en boosterdose som ferdigvaksinerte og tidligere smittede skal få som en tredje dose.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer