Danmark venter på at Frederiksen skriver ut nyvalg

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har fått et ultimatum: Skriv ut valg eller bli rammet av et mistillitsforslag. Fristen går ut onsdag.

Statsminister Mette Frederiksen er ventet å skrive ut valg denne uken. Hvis ikke risikerer hun å bli felt i et mistillitsforslag fra støttepartiet De Radikale. Foto: Emil Helms / NTB
Statsminister Mette Frederiksen er ventet å skrive ut valg denne uken. Hvis ikke risikerer hun å bli felt i et mistillitsforslag fra støttepartiet De Radikale. Foto: Emil Helms / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det liberale sentrumspartiet Radikale Venstre har krevd at sosialdemokraten Frederiksen senest skriver ut valg tirsdag, samtidig som hun åpner Folketinget etter sommeren.

Men partileder Sofie Carsten Nielsen gjorde det nylig klart at Frederiksen også kan vente til onsdag, og politiske kommentatorer tror at det er da det kommer til å skje.

Hvis statsministeren mot formodning ikke skriver ut valg, har Radikale Venstre varslet mistillitsforslag mot den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen under torsdagens åpningsdebatt i Folketinget.

Mink-kritikk

Bakgrunnen er den knusende kritikken som ble rettet mot Frederiksen og hennes regjering i sommerens rapport fra Minkkommissionen.

Her slås det fast at Frederiksens ordre om å avlive all mink i landet som følge av frykt for en mutert koronavariant, var ulovlig.

Beslutningen, som ble tatt i 2020 noen få måneder ut i koronapandemien, førte til at millioner av mink ble avlivet. Mange av dem befant seg på minkfarmer der det ikke var påvist smitte, og en hel næring ble avviklet.

Kritisk til tidspunkt

Danmark har ikke faste valgdatoer, kun en regel om at statsministeren skriver ut valg før det har gått fire år siden forrige valg.

I teorien kunne Frederiksen ventet til 4. juni neste år, men det er ikke uvanlig at en statsminister skriver ut valg før hun må. Denne gangen er det imidlertid på et tidspunkt som kommer ubeleilig både for regjeringspartiet og deler av opposisjonen.

De to tradisjonelle borgerlige partiene, Venstre og De Konservative, har hver sin statsministerkandidat, henholdsvis Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen. Spesielt sistnevnte har den siste tiden vært i hardt vær som følge av diplomatiske feilskjær og avsløringer om hans eksmann, som er blitt tatt for å lyve om en rekke forhold.

Nykommere i vinden

Valget ligger også an til å bli et hardt slag for Dansk Folkeparti, som nå sliter rundt sperregrensen. Mange av velgerne har gått til det nye partiet Danmarksdemokraterne, stiftet av tidligere utlendingsminister Inger Støjberg.

Også eksstatsminister og tidligere Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen er i vinden med sitt nye parti Moderaterne.

Ifølge en meningsmåling fra Vox ligger det an til nærmest dødt løp mellom blokkene, og ingen av dem ligger an til å få de påkrevde 90 mandatene. Det kan føre til av Moderaterne, som ikke har sagt hvilken blokk det vil støtte, kommer på vippen.

De Radikale har ennå ikke pekt på hvilken statsministerkandidat de vil støtte. Trolig vil de gå for en som ønsker samarbeid over sentrum, slik at partiet kan havne i regjering. Foreløpig er det kun Frederiksen som har åpnet for dette alternativet.

Skepsis i rød blokk

De andre støttepartiene i rød blokk, Enhedslisten og SF, er på sin side skeptiske til at det skal holdes valg nå.

– Vi står akkurat nå i en voldsom krise. Ikke kun i forhold til det som skjer i Østersjøen med lekkasjer. Danskenes økonomi er meget hardt rammet både i forhold til energipriser og matvarepriser, sier SFs leder Pia Olsen Dyhr.

Også Enhedslisten er kritisk.

– Uansett når valget kommer, så er vi klare i Enhedslisten. Vi har pusset budskapene og strøket skjortene. Men i forhold til De Radikales ultimatum vil jeg si at det er uklokt, i en tid der vi står med så alvorlige internasjonale spenninger og en buldrende inflasjon, sier partiets politiske talsperson, Mai Villadsen, til nyhetsbyrået Ritzau.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer