Danmark reagerer kraftig på Norges strømtiltak

Danske Energinet advarer mot regjeringens planer om å bremse strømeksporten til Europa og forventer at det ikke vil skje. Også Svenska kraftnät er skeptisk.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det tjener våre nordiske naboer at Norge ivaretar forsyningssikkerheten gjennom å begrense strømeksporten når det trengs. Danmark og Sverige er ikke enig. Her er han med olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det tjener våre nordiske naboer at Norge ivaretar forsyningssikkerheten gjennom å begrense strømeksporten når det trengs. Danmark og Sverige er ikke enig. Her er han med olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Fredag ble det kjent at regjeringen åpner for å bremse strømeksporten gjennom utenlandskablene når det er fare for energimangel i Norge.

Det vil også tjene våre nordiske naboer at Norge ivaretar forsyningssikkerheten, påpeker statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Men nyheten blir ikke godt mottatt i Danmark.

– Åpne grenser hjelper på forsyningssikkerheten – begrensninger er derimot skadelige, skriver direktør Johannes Bruun i danske Energinet i en epost til NTB.

Energinet tilsvarer norske Statnett.

– Feil verktøy

Allerede i fjor advarte Energinet, Svenska kraftnät og finske Fingrid mot å begrense strømeksporten fra Norge.

Nå gjentar Bruun advarslene.

– Som TSO (systemoperatør) har Energinet sympati for at man har fokus på å sikre forsyningssikkerheten, men verktøyet som den norske regjeringen overveier, er feil, slår Bruun fast.

Han påpeker at utenlandskablene bidrar til Norges forsyningssikkerhet gjennom å sørge for import av strøm når det trengs.

– Det er ikke «eksportkabler» som potensielt kan skade den norske forsyningssikkerheten.

– Jeg syns hele narrativet i Norge er feil, skriver han.

Frykter flere følger etter

Bruun er tydelig på at han forventer at det ikke innføres eksportrestriksjoner.

– For det første er det kommet veldig sterk kritikk fra bransjen og aktørene i både Norge og resten av Norden, og dessuten er de juridiske mulighetene for å begrense eksporten veldig små. Denne siste vurderingen deles også av NVE, skriver han.

Også Svenska kraftnät er skeptisk til å begrense strømeksporten og viser til at det er et alvorlig inngrep i strømmarkedet.

– Dersom Norge innfører slike typer tiltak, er risikoen at det sprer seg videre. Det vil påvirke det nordiske og europeiske elektrisitetsmarkedet svært negativt, skriver direktør Mårten Bergman i en epost.

Han understreker at han ikke har lest det norske forslaget og derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

(©NTB)

Mer om