Danmark går mot strømmen: Stabil smitte gjør gjenåpning mulig

Mens smitten tiltar ellers i Europa, er situasjonen en annen i Danmark. Der er tallene stabile, og landet ser fram til gjenåpning når alle over 50 er vaksinert.

Målet er at de siste coronarestriksjonene i Danmark skal være borte innen sommeren, ifølge planen som ble lagt fram av Danmarks regjering mandag. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / AP / NTB
Målet er at de siste coronarestriksjonene i Danmark skal være borte innen sommeren, ifølge planen som ble lagt fram av Danmarks regjering mandag. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med få unntak skal det danske samfunnet åpnes helt igjen når alle innbyggere over 50 år er vaksinert, opplyste statsminister Mette Frederiksen (S) mandag, etter at partiene i Folketinget hadde blitt enige om en plan for dansk gjenåpning.

Avtalen framhever at vaksinasjonen av alle over 50 år er en viktig terskel og «milepæl».

«Risikoen for dødsfall og overbelastning av helsevesenet som følge av corona, vil falle markant, og samfunnet kan gjenåpnes. Det vil likevel fortsatt være restriksjoner på arrangementer med risiko for superspredning, herunder større arrangementer og natteliv, reiserestriksjoner og generelle smitteforebyggende tiltak», står det i avtaleteksten, melder Politiken.

Åpning gjennom våren

– Det er likevel noen forutsetninger som må være på plass, som at vi holder smittetallet nede og bruker coronapass, sa Frederiksen.

Gjenåpningen vil skje gradvis, men leder for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, sier at det er ventet at de fleste restriksjonene er lettet i mai, forutsatt at vaksineringstempoet holdes oppe.

– Danmark titter nå inn i en åpning, mens andre land i Europa titter inn i en nedstenging, sa Poulsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer