Daniel Ellsberg (92) er død

Daniel Ellsberg, som lekket de såkalte Pentagon Papers om USAs krig i Vietnam, er død, 92 år gammel.

Daniel Ellsberg var en amerikansk forhenværende militæranalytiker som gjennom å lekke de såkalte Pentagon Papers til avisen The New York Times og andre aviser i 1971 bidro til å vende opinionen i USA mot Vietnamkrigen. Foto: Erik Pendzich/REX
Daniel Ellsberg var en amerikansk forhenværende militæranalytiker som gjennom å lekke de såkalte Pentagon Papers til avisen The New York Times og andre aviser i 1971 bidro til å vende opinionen i USA mot Vietnamkrigen. Foto: Erik Pendzich/REX Vis mer
Publisert

Ellsberg døde fredag etter en tids sykdom, skriver The Washington Post.

I 1971 lekket den da 40 år gamle militæranalytikeren og fredsaktivisten Ellsberg en topphemmelig Pentagon-studie til avisen The New York Times. Den viste hvor lite samsvar det var mellom bildet amerikanske ledere hadde tegnet av Vietnamkrigen, og krigens brutale virkelighet.

President Richard Nixons nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger kalte Ellsberg «USAs farligste mann som for enhver pris må stanses», og The New York Times ble tvunget til å stanse trykkingen av det som skulle ha vært en omfattende artikkelserie, basert på det lekkede materialet.

Ellsberg fikk da Washington Post til å følge opp, og da også de fikk trykkeforbud, gikk han videre til aviser som Boston Globe og St. Louis Post-Dispatch og lå hele tiden ett steg foran myndighetenes forsøk på knebling.

Pentagon Papers, som lekkasjen ble døpt, bidro til å snu opinionens syn på Vietnam-krigen i USA.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer