– Dagligvarehandelen bidro til å dempe oppgangen

Omsetningen i detaljhandelen økte marginalt med 0,2 prosent fra januar til februar, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Dagligvarehandelen dro ned omsetningen i detaljhandelen. Foto: Terje Pedersen / NTB
Dagligvarehandelen dro ned omsetningen i detaljhandelen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

I siste tremånedersperiode falt omsetningen med 2,5 prosent fra foregående periode.

– Dagligvarehandelen bidro til å dempe oppgangen i februar. For denne næringen var det en nedgang på 2,2 prosent i sesongjustert omsetningsvolum, etter en oppgang i januar, sier seniorrådgiver Marius Bergh i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den varslede prisøkningen på mat fra 1. februar kan ha forskjøvet handelen noe fra februar til januar, ifølge Bergh.

I perioden desember-februar var omsetningsvolumet for dagligvarehandelen i snitt 0,7 prosent lavere enn forrige tremånedersperiode, september-november.

– Nok en gang var dagligvare blant næringene som bidro mest ned, slik den også har gjort i flere av månedene etter at samfunnet åpnet opp etter pandemien, sier Bergh.

Næringen «annen butikkhandel i spesialforretninger» bidro mest til oppgangen med 2 prosent fra januar. Særlig undergruppen butikkhandel med klær sto for denne veksten. Også detaljhandel med drivstoff bidro til særlig oppgangen.

De siste tolv månedene har det vært en nedgang for de fleste næringer i detaljhandelen. Unntaket er butikkhandel med klær som økte rundt 10 prosent fra februar 2022 til februar i år. Klesbutikker hadde en betydelig redusert omsetning under koronapandemien.

(©NTB)

Mer om