Når skal klokken stilles?

Da skal klokken stilles

Vintertid begynner siste søndag i oktober og slutter når sommertid starter, siste søndag i mars.

Til helgen skal klokken stilles fram til sommertid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Til helgen skal klokken stilles fram til sommertid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du trodde det var slutt på sommer- og vintertid må du tro om igjen. Til helgen skal vi nemlig stille klokken til sommertid igjen.

I EU var planen egentlig at klokken skulle stilles for siste gang 28.mars 2021, men slik ble det altså ikke.

Hvorfor stiller vi klokken?

Det var under første verdenskrig at flere land begynte å stille klokken. Tyskland var først ut og målet skal ha vært å få mer dagslys på de tiden av dagen man var mest aktiv.

Norge testet ordningen i flere perioder fra 1916, før den ble fast fra 1980.

I ettertid har sommertiden vært av og på, før EU i 1981 gjorde sommertiden permanent.

Selv om vi i Norge sammen med våre naboland i Sverige, Finland og Danmark følger EU og stiller klokken, har Russland og Island kun en tid å forholde seg til.

Stilles til sommertid

I EU/EØS er hovedregelen at sommertiden starter klokken 02 siste søndag i mars, og slutter klokken 03 siste søndag i oktober. I år betyr det at klokken skal stilles til sommertid klokken 02 søndag 27.mars. Klokken skal da stilles en time fram.

Vintertid regnes som det samme som normaltid eller standardtid. Klokken stilles en time tilbake til vintertid i oktober.

Skal klokken stilles fram eller tilbake?

Spørsmålet som alltid dukker opp når det nærmer seg tid for å stille klokken, er om man skal stille den fram eller tilbake.

En enkel huskeregel er å tenke at klokken alltid stilles mot sommeren. Stiller du klokken på høsten, stiller du den tilbake. Stiller du den på våren, stiller du den framover mot sommeren.

Hensikten med dette var at man skulle få lys en time lengre på kveldene i sommerhalvåret. På den måten skulle man få utnyttet dagslyset bedre på den tiden av døgnet da folk normalt sett er våkne.

Europakommisjonens forslag om å avvikle ordningen med å stille klokka fram og tilbake har fått «ja» i flere instanser, men er foreløpig ikke vedtatt. Planen var at EU og samarbeidsland som Norge skal slutte å stille klokka en time fram og tilbake fra høsten 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer