Matvarevaner

Da Norge stengte, ble vanene endret. Nå kan det være slutt

Da Norge stengte, hamstret vi holdbar mat, begynte å bake og måtte legge om spisemønster og handlevaner. Ferske tall tyder på at ikke alle nye vaner vil vare.

Matvaregigantene Rema 1000, Coop og Norgesgruppen gikk i mars sammen ut for å stanse det unødvendig hamstring av mat da folk tømte utsalgene for særlig dopapir, frysetørret mat, hermetikk og frosne varer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Matvaregigantene Rema 1000, Coop og Norgesgruppen gikk i mars sammen ut for å stanse det unødvendig hamstring av mat da folk tømte utsalgene for særlig dopapir, frysetørret mat, hermetikk og frosne varer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Nielsen Norge har sett på salgsutvikling for dagligvaremarkedet i coronaperioden uke 11 til uke 32, som er fra 9. mars til 9. august. Ikke overraskende har folk handlet mer dagligvarer i Norge mens restauranter og kantiner har vært stengt. Strenge smitteverntiltak har samtidig rammet grensehandel og reiser til utlandet. Noen kategorier mat ble tilsynelatende salgsvinnere, mens andre hadde lavere vekst.

– Under pandemien har vi så langt sett en relativ nedgang i etterspørselen etter produkter som typisk nytes på farta, sier kommunikasjonsansvarlig Gunnar Portvik i Nielsen til NTB.

– Det legges mindre penger i ferske småretter som små brødvarer og sushi, mens veksten som myslibarer hadde, er snudd til en nedgang, sier Portvik.

Salget av porsjonspakninger, for eksempel med yoghurt, er også gått ned under pandemien.

Denne utviklingen står tilsynelatende i sterk kontrast til trenden de senere årene hvor mellommåltider har hatt en enorm vekst, en trend referert til som «snacking», der det er blitt gjengs å spise og drikke mellom hovedmåltider, uten å egentlig være sulten eller tørst, bare fordi man har lyst på noe, gjerne noe litt sunt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer