D-dagsveteranen Monrad Mosberg er død, 105 år gammel

Krigsveteranen Monrad Mosberg, som deltok under invasjonen i Normandie i 1944, er død. Han ble 105 år gammel.

Krigsveteran Monrad Mosberg fotografert under den offisielle norske 70-årsmarkeringen for D-dagen i 2014. Mosberg døde søndag, 105 år gammel. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB
Krigsveteran Monrad Mosberg fotografert under den offisielle norske 70-årsmarkeringen for D-dagen i 2014. Mosberg døde søndag, 105 år gammel. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mosberg døde søndag, opplyser familien til NTB.

Mosberg var 26 år gammel og tjenestegjorde som fenrik på den norske jageren Svenner på det som er blitt kjent som D-dagen, 6. juni 1944. Fartøyet ble truffet av to tyske torpedoer og sank. Over 30 av mannskapet mistet livet. Mosberg ble liggende i vannet før han ble reddet av et britisk fartøy.

Mosberg fortsatte krigsinnsatsen etter redningen, men resten av D-dagen ble han tilskuer fra et troppefartøy, noe han beskrev i et intervju med NTB da han besøkte Normandie under markeringen av 70-årsdagen for slaget i 2014.

– Jeg gikk ut på dekk for å se på dette skuespillet, det er jo ikke hver dag man ser en verdensstor invasjon. Vi ble beskutt av et landbatteri, og granatene slo ned på begge sider av oss, sa Mosberg.

Monrad Mosberg var utdannet ved Sjøkrigsskolen i 1939 og var i de norske styrkene i Storbritannia under 2. verdenskrig. Etter krigen var Mosberg løytnant, kapteinløytnant, orlogskaptein, kommandørkaptein og adjutant for kronprins Olav. Han mottok en rekke hedersbevisninger, blant annet Krigsmedaljen og den danske Dannebrogordenen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer