Cubas regjering må enten øke prisene eller stramme inn basisrasjoner

Enten må prisene på strøm, bensin og gass økes, ellers må man stramme inn rasjonene av mat og andre basisvarer, er julebudskapet fra Cubas regjering.

Cubanske myndigheter kom med en nedslående beskjed til landets innbyggere rett før jul. Bildet er fra en gate i Havana. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa
Cubanske myndigheter kom med en nedslående beskjed til landets innbyggere rett før jul. Bildet er fra en gate i Havana. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa Vis mer
Publisert

Bakgrunnen er dårlige økonomiske tider for øystaten. Offisielt krympet den cubanske økonomien med 1–2 prosent i år, mens prisstigningen lå så høyt som 30 prosent. I tillegg var det problemer i den livsviktige turistnæringen og i jordbruket.

– Dette handler om vanskelige grep i vanskelige tider. Jeg avviser på det sterkeste at dette er en nyliberal plan mot folket, eller et korstog mot småbedrifter, eller eliminering av basiskurven, sier president Miguel Díaz-Canel til landets nasjonalforsamling.

«Basiskurven» er en samling med basisvarer som alle cubanere har rett på gjennom rasjonskuponger.

Den økonomiske krisen i landet har allerede drevet hundretusenvis av cubanere utenlands – de fleste søker til USA. Det er lange køer ved bensinstasjonene, og rykter om prisøkninger fører titt og ofte til at de blir enda lengre.

Antallet turistbookinger ligger under to tredeler av nivået fra det siste året før koronapandemien, sukkerproduksjonen faller og myndighetene har måttet importere mat.

(©NTB)