Coronaviruset

Cruisepassasjerer får ikke forlate lugarene etter virusutbrudd

Tusenvis av passasjerer kan ikke forlate cruiseskip som er satt i karantene i Japan og Hongkong etter utbrudd av Wuhan-viruset.

En passasjer ser ut fra cruiseskipet World Dream, som er i karantene i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
En passasjer ser ut fra cruiseskipet World Dream, som er i karantene i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det første skipet ble satt i karantene i Japan mandag. Det ligger utenfor Yokohama, og alarmen gikk da en tidligere passasjer fikk påvist det nye coronaviruset i Hongkong.

Ti personer som er blitt bekreftet smittet, er evakuert fra skipet og brakt til sykehus. Mange andre er tvunget til å vente på resultatene i uvisshet. Det er tatt prøver fra 273 av de 3.711 personene om bord.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Situasjonen for passasjerene på Diamond Princess er vanskelig. Britiske passasjerer om bord forteller til Sky News at de ikke får forlate lugarene under noen omstendigheter, og at de får mat levert til døren.

– Prøvelse

Passasjerene kan bli nødt til å oppholde seg i lugarene i to uker.

David Abel (74) sier til kanalen at han har diabetes og at hans største bekymring er at han trenger mer insulin, som han vil måtte få fra helsepersonell om bord.

– Det blir en prøvelse, men vi klarer det. Vi holder oss positive, å brumme om situasjonen ville ikke vært riktig. Ferien var fantastisk, og mannskapet gjør det riktige, sier han.

FILMET DETTE: Svenske Amie, som bor i Kina, filmet denne videoen. Like i nærheten av der hun bor har det blitt påvist flere tilfeller av viruset som har herjet i Kina de siste ukene. Reporter: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Abel dro på cruise med kona Sally for å feire gullbryllup.

Stabil tilstand

Tilstanden er stabil for den 80 år gamle tidligere passasjeren som gikk fra borde i Hongkong 25. januar. Nærmere detaljer om tilstanden til de ti øvrige som er bekreftet smittet, er ikke kjent.

Japans helseminister Katsunobu Kato orienterte om situasjonen i nasjonalforsamlingen i Tokyo tirsdag. Han opplyste at det nå er tre grupper som i første omgang testes i forbindelse med utbruddet: De som har symptomer, folk som gikk fra borde i Hongkong sammen med 80-åringen og de som har vært i nær kontakt med den syke passasjeren.

Totalt er det kommet 31 prøvesvar, og av dem testet altså ti positivt på Wuhan-viruset.

Cruiserederiet sier omkring halvparten av passasjerene om bord på skipet er japanske. Detaljer om de øvriges nasjonalitet er ikke kjent.

Karantene i Hongkong

Tirsdag kom meldingen om at også et annet cruiseskip er satt i karantene, denne gang i Hongkong.

Skipet World Dream fra Genting Cruise Lines fikk ikke lov til å legge til kai i Kaohsiung på Taiwan tirsdag, etter at tre passasjerer på et tidligere cruise ble diagnostisert med coronaviruset som har ført til en epidemi i Kina.

Leung Yiu Hong i Hongkongs havnemyndigheter sier 90 prosent av passasjerene er fra Hongkong, og at ingen om bord kommer fra Fastlands-Kina.

Over 30 mannskapsmedlemmer har symptomer som feber, hoste og sår hals. Ingen får lov til å forlate skipet før testene er gjennomført.

Nesten 25.000 smittet

Antall personer som har dødd av det nye coronaviruset i Kina, har steget til 490, opplyser myndighetene i landet. I tillegg er to døde utenfor det kinesiske fastlandet.

Det er Hubei-provinsen som er hardest rammet. Det var også der, i millionbyen Wuhan, at viruset først ble oppdaget. Det siste døgnet er det meldt om 65 nye dødsfall i Hubei.

I provinsen meldes det også om 3.156 nye smittede. I tillegg er det meldt om nye smittede i andre provinser i landet.

Det totale antallet smittede i Kina er nå 24.324, opplyser myndighetene.

(©NTB)

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer