Coronaviruset herjer i Europa, men nå ser WHO noen lysglimt

Nærmere en halv million mennesker i verden er nå smittet av koronaviruset, over halvparten av dem i Europa. Tallet på døde har nå passert 22.000.

Over 7.500 coronasmittede italienere er døde. San Giuseppe-kirken i Seriate, som ligger i et av de hardest rammede områdene, var torsdag full av kister. Foto: AP / NTB scanpix
Over 7.500 coronasmittede italienere er døde. San Giuseppe-kirken i Seriate, som ligger i et av de hardest rammede områdene, var torsdag full av kister. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Drøyt 487.000 har til nå fått påvist smitte, men hver fjerde er siden friskmeldt.

Rundt 250.000 av smittetilfellene er registrert i Europa, halvparten av dem i Italia og Spania, som nå også topper listen over flest dødsfall.

Over 7.500 smittede er døde i Italia, og tallet på døde i Spania passerte torsdag 4.000.

Tilstanden for nærmere 7.000 som er innlagt på intensivavdeling i de to landene, blir betegnes som alvorlig eller kritisk.

Sterkt varierende dødsrate

Med drøyt 22.000 dødsfall i verden, er dødsraten for dem som bekreftes smittet nå på rundt 4,5 prosent.

Dødsraten i Italia er imidlertid på hele 10 prosent, mens den i Spania nå er på 7,3 prosent. Dødsraten i et land som Tyskland er til sammenligning på 0,6 prosent, mens den i Norge er på 0,5 prosent.

Forklaringen ligger i hvor mange som testes, og i hvilke kriterier som ligger til grunn for testing i de enkelte land.

Mens man i Italia kun har testet dem med alvorlige symptomer, tester Tyskland nå opptil en halv million i uka, selv dem med milde symptomer.

– Grunnen til at Tyskland har så få dødsfall i forhold til antall smittede, kan forklares med det faktum at vi gjennomfører et ekstremt høyt antall diagnosetester i laboratorier, sier virolog Christian Drosten ved Institutt for virologi på Charite-sykehuset i Berlin til AFP.

Gamle og syke dør

Gjennomsnittsalderen på dem som dør, er også fortsatt høy, til dels svært høy og høyere enn gjennomsnittlig levealder i de fleste land.

Det er blant annet tilfelle i Norge, der gjennomsnittsalderen for de tolv første som døde ifølge Folkehelseinstituttet var 84 år.

I Italia er 84 prosent av dem som hittil døde, over 70 år gamle og nærmere halvparten over 80 år gamle, viser statistikk fra myndighetene.

Undersøkelser foretatt i Kina og Italia viser at en stor andel av dem som dør, led av en eller flere alvorlige andre sykdommer.

Oppløftende

Verdens helseorganisasjon legger nå mer vekt på infeksjonsraten i forhold til antallet som testes, enn på de sterkt varierende dødsratene. Torsdag konstaterte WHO at det kan være lys i enden av tunnelen i enkle land.

– Selv om situasjonen fortsatt er veldig alvorlig, begynner vi å se noen oppløftende tegn, sa WHOs europadirektør Hans Kluge torsdag.

– I Italia, som har det høyeste antallet smittetilfeller i regionen, opplever man nå svakere økning i antallet nye tilfeller, men det er fortsatt for tidlig å si at pandemien nå har nådd toppen i landet, sa han ifølge AFP.

Bare begynnelsen

I Storbritannia er utsiktene derimot langt dystrere, og flere London-sykehus melder nå at de oversvømmes av smittede pasienter.

– De snakker om bølge etter bølge etter bølge. Ordet som ofte brukes overfor meg er en form for vedvarende tsunami, sa en talsmann for helsevesenet i landet til BBC torsdag.

Hittil er det registrert 435 dødsfall blant de nærmere 10.000 som har fått påvist smitte i Storbritannia, men relativt få er hittil testet, og myndighetene frykter at dette bare er begynnelsen.

Flere andre land regner også med at de bare har sett begynnelsen av pandemien, blant dem Russland som torsdag stanset alle internasjonale flyginger til og fra landet.

Myndighetene har samtidig beordret stenging av serveringssteder og butikker og virksomheter som ikke er samfunnskritiske, og president Vladimir Putin har bedt innbyggerne om å holde seg hjemme.

Skjerper tonen

Andre land går enda mer drastisk til verks, som Irak der politiet ifølge lokale medier de siste dagene har beslaglagt over 800 biler i hovedstaden Bagdad fordi førerne brøt portforbudet.

Den danske regjeringen skjerper også tonen overfor dem som ikke retter seg etter myndighetenes pålegg og har lagt flere nye hastelover på Folketingets bord.

En av dem åpner for å forby folkesamlinger på mer enn to personer, mens en annen åpner for å fengsle folk i opptil 30 dager dersom de stjeler håndsprit.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer