Coronaviruset gir skjær i sjøen for båtfolket

I fjor sørget reiserestriksjonene for en forsiktig start på båtsesongen. Når årets båtsesong snart står for døren kan den økende smitten igjen skape problemer.

Den økende coronasmitten i mange byer og tettsteder langs kysten kan sørge for en begrenset sesongstart for båtfolket, som gjerne sjøsetter båten ved påsketider. Flere gjestehavner har meldt at de kommer til å være stengt i påsken, eller vurderer å stenge. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Den økende coronasmitten i mange byer og tettsteder langs kysten kan sørge for en begrenset sesongstart for båtfolket, som gjerne sjøsetter båten ved påsketider. Flere gjestehavner har meldt at de kommer til å være stengt i påsken, eller vurderer å stenge. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

I Horten har man allerede sagt ifra om at gjestehavnene i Horten og Åsgårdstrand kommer til å være stengt i første omgang til 6. april, og flere av nabokommunene vurderer å innføre de samme begrensningene.

– Det arbeides med, i samarbeid med Vestfold-kommunene og drivere, egne coronatiltak for camping, båthavn og bobil. Tidlig neste uke vil vi ha mer informasjon om dette, opplyser ordfører Elin Gran Weggesrud i nabokommunen Holmestrand.

Avgjørelsen er begrunnet med smitteverntiltakene og oppfordringen om å ikke reise ut av egen kommune. Smittetrykket i Vestfold og Telemark er høyt og stigende og

Også på Sørlandet og i Rogaland er det smitteutbrudd som kan føre til restriksjoner i påsken, også for tilreisende båtgjester.

Karmøy kommune opplyser til NTB at de oppfatter de skjerpede tiltakene som regjeringen har innført for de sju kommunene på Haugalandet fram til 11. april, til å gjelde også gjestehavnstilbudet.

Tradisjonell sesongstart

Tradisjonelt starter gjerne båtsesongen i Norge rundt påsketider. Da pusses og stelles og poleres det båter over hele landet, og gjestehavner og uthavner, holmer og øyer blir oppsøkt av både ferske båtfolk og veteraner.

I fjor førte virussituasjonen til at flere gjestehavner utsatte åpningen til langt etter påske. Noen åpnet ikke for fullt før langt ut i juni, mens andre innførte strenge restriksjoner som begrensninger på hvor mange båter som kunne være i havna, hvor mange som kunne være om bord og minimumsavstand mellom båtene.

De fleste stengte også serviceanleggene som tilbyr toaletter, dusj og vaskemaskiner til båtgjestene. Noen kommuner sa klart ifra om at de ikke ønsket gjester fra andre kommuner. Det er dette som ser ut til å skje også i år.

Påskerådene

Regjeringens råd for påskeferien er å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige og å ha færrest mulige kontakter.

For personer i områder med mye smitte, har helseminister Bent Høie (H) advart mot å dra på påskebesøk, overnattingsbesøk og hotellopphold. Dette kan, akkurat som i fjor, også få konsekvenser for båtfolk, spesielt de som kommer fra områder med mye smitte.

Selv om fjorårets båtsesong fikk en dårlig start, endte den opp som en suksess da reiserestriksjonene førte til at nordmenn ferierte i sitt eget land. Da skjøt også båtsalget fart.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer