India:

- Coronavirus-kaoset fortsetter og vi får ikke noe pusterom

EU, USA og Storbritannia forbereder å sende hjelp til India, men så langt er få detaljer klare. Landet er inne i den verste smittebølgen så langt i pandemien.

Kremeringsbål på en åpen plass som er omgjort til et krematorium i friluft i New Delhi. Bildet er tatt lørdag. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB
Kremeringsbål på en åpen plass som er omgjort til et krematorium i friluft i New Delhi. Bildet er tatt lørdag. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Skremt av smittesituasjonen i India. Vi står klar til å hjelpe, skriver von der Leyen på Twitter søndag.

– EU samler ressurser for å svare raskt på Indias forespørsel om hjelp, via EUs ordning for sivil beredskap, skriver von der Leyen.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen lover rask hjelp til India. Her besøker hun Pfizers fabrikk i Puurs i Belgia fredag. Foto: John Thys / AP / NTB
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen lover rask hjelp til India. Her besøker hun Pfizers fabrikk i Puurs i Belgia fredag. Foto: John Thys / AP / NTB Vis mer

Ordningen er etablert for å hjelpe EU-landene til å samkjøre hjelpen i krisesituasjoner. EU-kommissæren for humanitær hjelp, Janez Lenarcic, sier koordinering av oksygenforsyninger og medisinsk bistand fra medlemslandene allerede er i gang.

Tysklands statsminister Angela Merkel sa tidligere samme dag at Tyskland var i ferd med å forberede nødhjelp til India. Forsvarsdepartementet i Berlin undersøker blant annet muligheten for å skaffe til veie en mobil oksygengenerator.

Også USA har lovet India hjelp. En talskvinne for Det hvite hus sier at det holdes møter på høyt nivå for å planlegge, melder Reuters. Hvilken form for hjelp som er tenkt, er ikke klart.

– Livsnødvendig medisinsk utstyr, blant annet hundrevis av oksygenapparater og respiratorer, er nå på vei fra Storbritannia til India for å støtte innsatsen for å hindre tragiske tap av menneskeliv som følge av viruset, uttaler statsminister Boris Johnson om den britiske hjelpen søndag.

Døde i køen

Helsevesenet i India er under hardt press. Mange sykehus er overbelastet og sliter med mangel på oksygen. Situasjonen er spesielt kritisk i hovedstaden New Delhi, en gigantby med 20 millioner innbyggere.

En covid-19-pasient får oksygen skaffet til veie av en sikh-menighet. Oksygenmangelen er blitt så stor at en gurdwara, et sikhistisk gudshus, i New Delhi tilbyr oksygenforsyning fra delte tanker til pasienter som venter på sykehusplass. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB
En covid-19-pasient får oksygen skaffet til veie av en sikh-menighet. Oksygenmangelen er blitt så stor at en gurdwara, et sikhistisk gudshus, i New Delhi tilbyr oksygenforsyning fra delte tanker til pasienter som venter på sykehusplass. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB Vis mer

Mange pårørende forsøker desperat å søke hjelp til syke slektninger, og mange forsøker å nå fram i sosiale medier.

– Han gispet etter luft, vi fjernet munnbindet hans, og han gråt og sa «redd meg, værsåsnill, redd meg». Men jeg kunne ikke gjøre noe, jeg måtte bare se ham dø, sier 17 år gamle Mohan Sharma, som mistet faren i en kø utenfor et sykehus i byen.

Fjernet kritikk

En ukelang nedstengning i byen skulle etter planen utløpe mandag, men den er nå forlenget med en uke.

– Coronavirus-kaoset fortsetter og vi får ikke noe pusterom. Alle er for å fortsette nedstengningen, sier Arvind Kejriwal, som leder byregjeringen i New Delhi.

Misnøyen med myndighetenes håndtering av situasjonen er også merkbar. Søndag bekreftet Twitter at de hadde tatt vekk flere meldinger med kritikk av indiske myndigheters håndtering av koronakrisen, på forespørsel fra Indias regjering.

Mørketall

Fredag sa landets jernbaneminister Piyush Goyal at de har begynt å kjøre ekspresstog med oksygentanker for å møte behovet hos sykehusene, og i New Delhi ble en tankbil med oksygen eskortert gjennom byen av politibiler med blålys og sirener.

Det meldes også om store kapasitetsproblemer hos landets krematorier, ettersom dødstallene har skutt i været.

En sykehusansatt ser over oksygenflasker på et sykehus i Srinagar i India. Landet er hardt rammet av pandemien og oksygenmangelen er kritisk på en lang rekke sykehus. Foto: Mukhtar Khan / AP / NTB
En sykehusansatt ser over oksygenflasker på et sykehus i Srinagar i India. Landet er hardt rammet av pandemien og oksygenmangelen er kritisk på en lang rekke sykehus. Foto: Mukhtar Khan / AP / NTB Vis mer

349.691 nye smittetilfeller og 2.767 koronarelaterte dødsfall ble registrert søndag. Begge tallene var de høyeste i India så langt i pandemien. Ingen andre land har registrert like mange smittede i løpet av ett døgn.

Det bor imidlertid 1,3 milliarder mennesker i India, og mange andre land har registrert flere smittede og døde per 100.000 innbyggere. Det antas imidlertid at de reelle indiske tallene kan være høyere enn det som rapporteres.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer