Coronasmitte gir sviktende hukommelse

Illustrasjonsfoto: NTB.
Illustrasjonsfoto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv de som bare får milde symptomer etter coronasmitte, sliter ofte med sviktende hukommelse og konsentrasjon i flere måneder, viser britisk forskning.

Tidligere studier har vist at de som opplever langvarige plager etter å ha blitt smittet, kjent som «long covid», ofte sliter med sviktende konsentrasjonsevne eller såkalt hjernetåke.

Ifølge forskerne ved Oxford-universitetet svekkes også hukommelsen og konsentrasjonsevnen hos dem som bare får milde og kortvarige plager etter smitte, ofte imellom seks og ni måneder etter at man ellers er symptomfri.

Forskerne lot en gruppe forsøkspersoner som hadde hatt covid-19, gjennomgå en rekke kognitive tester, og resultatene ble sammenholdt med resultater i en referansegruppe som ikke hadde vært smittet.

Begge grupper greide seg bra i tester som gikk på korttidshukommelse og planlegging, men de som hadde hatt covid-19, gjorde det betydelig dårligere i tester som gikk på langtidshukommelse og evnen til konsentrasjon over lengre tid. Det gjaldt også de som bare hadde hatt milde symptomer.

Forskernes trøst er at alle ser ut til å få tilbake både hukommelsen og konsentrasjonsevne i løpet av seks til ni måneder.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer