Coronaimmunitet varer kanskje ikke mer enn ett år

En eventuell immunitet mot det nye coronaviruset varer trolig kun ett år, slik det er for andre coronavirus som kun gir vanlig forkjølelse, viser ny forskning.

Helsearbeidere ikledd fullt smittevernutstyr. Nederlandske forskere tror en eventuell immunitet mot det nye koronaviruset varer rundt ett års tid. Foto: Tom Stromme / The Bismarck Tribune via AP / NTB scanpix
Helsearbeidere ikledd fullt smittevernutstyr. Nederlandske forskere tror en eventuell immunitet mot det nye koronaviruset varer rundt ett års tid. Foto: Tom Stromme / The Bismarck Tribune via AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Et nøkkelspørsmål under pandemien har vært hvor lenge en eventuell immunitet kan vare. Hittil har ikke forskning gitt noen klare svar, samtidig som det har kommet rapporter om folk som har blitt smittet for andre gang.

I en forskningsartikkel i tidsskriftet Nature forteller nederlandske forskere om hvordan de gjennom har 35 år har samlet inn og analysert blodprøver fra ti friske forsøkspersoner.

I tillegg til SARS-CoV-2, viruset som gir sykdommen covid-19, finnes det minst seks andre koronavirus som er påvist hos mennesker, hvorav fire kun gir forkjølelsessymptomer.

Forskerne har kartlagt forekomsten av antistoffer mot et spesielt protein som er spesifikt for coronavirus. Om mengden av antistoffer hadde økt mellom to prøver, tolket forskerne dette som et tegn på ny infeksjon.

Resultatene viser at antall infeksjoner per pasient var mellom tre og 17. Samtidig varierte perioden mellom infeksjoner fra seks måneder og opptil åtte år, men de fleste reinfeksjoner forekom allerede etter et års tid.

Ettersom reinfeksjon er vanlig for de fire andre koronavirusene som sirkulerer blant mennesker, tror forskerne at dette er også vil skje med SARS-CoV-2.

De understreker at det er behov for ytterligere forskning, men skriver at coronavirusene blant mennesker antakelig oppfører seg på samme måte, også når det kommer til reinfeksjoner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer