Corona­epidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt

Mens de første coronasmittede i Norge i stor grad var mannlige skiturister, rammes nå andre befolkningsgrupper. Det kan få betydning for dødeligheten.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland sier at de venter en stigning i antall innlagte og antall døde i ukene framover. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Fagdirektør i Folkehelseinstituttet Frode Forland sier at de venter en stigning i antall innlagte og antall døde i ukene framover. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Relativt unge menn var overrepresentert blant de første som kom hjem med coronasmitte til Norge. Flesteparten hadde vært på skiferie i Italia og Østerrike.

Helsemyndighetene trekker dette fram som en mulig forklaring på at epidemien har utviklet seg så forskjellig i de skandinaviske landene.

– Jeg tror at det er noe av det vi ser i forholdet mellom Sverige, Norge og Danmark. At epidemien kanskje har slått til i ulike befolkningsgrupper, ulike aldersgrupper, og kanskje også i Sverige knyttet til en innvandrerpopulasjon, som det har vært snakk om, som gjør at de har vært mer utsatt enn den første bølgen vi så i Norge, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

I Norge er 4.509 bekreftet smittet og 39 døde, mens tallet i Sverige er 4.435 smittede og 180 døde. I Danmark er 2.860 smittet og 90 døde. Mange har spekulert på om ulike i smittevernsregimer kan forklare forskjellene, men det er for tidlig å si.

Venter stigning i antall døde

Siden det tar noen uker fra folk blir smittet, til sykdommen eventuelt utvikler seg til det mest alvorlige stadiet, er det først nå man ser endringer i gruppen som er hardest rammet i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer