Coronaåret: Slik har covid-19 endret verden

Få så det komme. Få er uberørt. 2020 ble året der mennesker over hele verden fikk livene sine snudd på hodet av et virus, og over 1,5 million mennesker døde.

Cruiseskipet Diamond Princess ved Yokohama i Japan i februar. Smitteutbruddet på cruiseskipet førte til at svært mange av dem som var om bord, ble smittet, og over 3.700 mennesker ble satt i karantene inne på skipet. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB
Cruiseskipet Diamond Princess ved Yokohama i Japan i februar. Smitteutbruddet på cruiseskipet førte til at svært mange av dem som var om bord, ble smittet, og over 3.700 mennesker ble satt i karantene inne på skipet. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Allerede før verden går inn i år 2020 begynner et nytt virus å spre seg i den kinesiske storbyen Wuhan. Viruset gir symptomer som ligner lungebetennelse. I desember 2019 blir de første smittetilfellene registrert av kinesiske helsemyndigheter. Noen av dem har tilknytning til et marked hvor det blir solgt ville dyr.

Lørdag 4. januar tvitrer Verdens helseorganisasjon (WHO) for første gang om viruset, som skal vise seg å være et svært smittsomt coronavirus.

Få dager etter blir det første dødsfallet i Kina bekreftet, og det settes i verk strenge tiltak som skal hindre viruset fra å spre seg.

Kinesiske myndigheter isolerer millionbyen Wuhan og nabobyene. Ingen får reise inn eller ut. Arrangementer i forbindelse med kinesisk nyttår blir avlyst, Den forbudte by i Beijing stenges i frykt for virusspredning, og i rekordfart bygges det et gigantisk sykehus i Wuhan med over 1.000 sengeplasser.

Men viruset har spredd seg – fra Kina til Japan, Sør-Korea, Thailand, USA og Frankrike.

31. januar erklærer WHO virusutbruddet for en global folkehelsekrise. Dagen etter blir det første coronarelaterte dødsfallet registrert utenfor Kina. Det er en 44 år gammel filippinsk mann som dør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer