CNN: Giuliani ville presse Ukraina til Biden-etterforskning

CNN har publisert lydopptak der Rudy Giuliani presser en ukrainsk rådgiver til å kunngjøre en etterforskning av Joe Biden da han var presidentkandidat.

Trumps tidligere rådgiver, Rudy Giuliani, presset en ukrainsk regjeringsrådgiver til å utgi informasjon om presidentkandidat Joe Biden før den amerikanske valgkampen, ifølge nye lydopptak publisert av CNN. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
Trumps tidligere rådgiver, Rudy Giuliani, presset en ukrainsk regjeringsrådgiver til å utgi informasjon om presidentkandidat Joe Biden før den amerikanske valgkampen, ifølge nye lydopptak publisert av CNN. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB Vis mer
Publisert

Lydopptakene avslører hvordan Trumps tidligere rådgiver i en telefonsamtale i 2019 prøvde å presse den ukrainske regjeringen til å kunngjøre en etterforskning av Joe Biden før det amerikanske presidentvalget.

I opptaket henvender Giuliani seg direkte til den ukrainske regjeringsrådgiveren Andrej Jermak. Giuliani henviser blant annet til en teori om at Ukraina blandet seg i det amerikanske presidentvalget i 2016, en teori som ifølge AP ble avvist. Videre ønsket han at Bidens forbindelser til Ukraina ble etterforsket.

– Vi trenger bare at Zelenskyj sier: Jeg vil gi ansvaret til en god statsadvokat som skal etterforske bevisene som finnes akkurat nå og finne ut om det er bevis på innblanding i valget i 2016, og så skal vi til bunns i Biden-saken, sier Giuliani i telefonsamtalen med Jermak.

Ifølge CNN var dette forløperen til den kjente telefonsamtalen mellom tidligere president Donald Trump og den ukrainske presidenten, Volodymyr, Zelenskyj, i juli 2019. Denne samtalen var sentral i den første riksrettstiltalen mot Trump i kongressen i fjor.

Trump tapte for Joe Biden i det amerikanske valget i november 2020, og i april ble det kjent at føderale myndigheter etterforsker Giulianis handelsforbindelser til Ukraina mens han var Trumps advokat.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer