- CIA tror «mystisk sykdom» kan ha naturlige årsaker

Det er trolig ikke et annet land som står bak de fleste tilfellene av mystisk sykdom ved amerikanske ambassader, skal CIA ha konkludert i en foreløpig rapport.

(Foto: Reuters/NTB)
(Foto: Reuters/NTB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Funnene omtales av The New York Times og flere andre amerikanske medier.

Det var på Cuba i 2016 at det først kom meldinger om alvorlig hodepine, kvalme og mulig hjerneskade blant amerikanske diplomater. Senere ble lignende symptomer oppdaget på amerikanske ambassader andre steder i verden.

Flere av de rammede fortalte også om høyfrekvente lyder. Dette utløste mistanker om angrep med hemmelige våpen utført av en fremmed makt.

Nå skal CIA ha konkludert med at mange av sykdomstilfellene kan skyldes stress eller udiagnostiserte helseproblemer. Fortsatt pågår undersøkelser av rundt 20 tilfeller der ingen god forklaring så langt er funnet.

CIA-rapporten har utløst misnøye blant nåværende og tidligere diplomater som i flere år har slitt med kroniske symptomer. En gruppe ofre sier i en uttalelse at CIAs funn ikke må bli siste ord i saken.

Etterretningsorganisasjonens sjef William J. Burns understreker at undersøkelsene fortsatt pågår. The New York Times skriver at noen amerikanske tjenestemenn – blant annet i Pentagon – mener det finnes bevis som peker i retning av russisk etterretning.

Russiske myndigheter har avvist at de har noe med sykdomstilfellene å gjøre.

(©NTB)

(©NTB)

Mer om