Chelsea bekrefter at salget av klubben er sluttført

Premier League-klubben Chelsea opplyser mandag at salget av klubben er formelt gjennomført. Todd Boehly og Clearlake Capital er de nye eierne.

Todd Boehly er nye eier i Chelsea. Foto. Frank Augstein / AP / NTB
Todd Boehly er nye eier i Chelsea. Foto. Frank Augstein / AP / NTB Vis mer
Publisert

Boehlys konsortium fikk tilslaget etter at tre budgivere var med i siste runde av budprosessen. Den russiske oligarken Roman Abramovitsj har eid Chelsea siden 2003, men ble tvunget til å selge klubben som følge av sanksjoner fra britiske myndigheter knyttet til krigen i Ukraina.

Chelsea opplyser mandag at Boehly-gruppen nå har overtatt kontrollen over klubben. Kjøpssummen ligger angivelig på 4 milliarder pund, som tilsvarer nærmere 50 milliarder kroner.

Det skal være ny rekord for salg av en idrettsklubb. Den forrige toppnoteringen stammer angivelig fra da baseballklubben New York Mets byttet eier i 2020.

Beæret

Chelsea-prosessen har tatt lang tid, blant annet som følge av at britiske myndigheter skal ha fryktet at eier Roman Abramovitsj vil tjene penger på salget. I en melding fra Chelsea-styret mandag heter det at man underveis i salgsprosessen møtte utfordringer som var unike og umulige å forutse.

Videre skriver London-klubben at de nye eierne har forpliktet seg til å gjøre investeringer på nøkkelområder som vil «øke og forsterke Chelseas konkurransedyktighet». Det handler blant annet om å oppgradere klubbens hjemmebane Stamford Bridge.

Det skal også satses videre på klubbens akademi og kvinnelag.

– Vi er beæret over å bli de nye eierne av Chelsea Football Club. Vi går «all in» – hundre prosent – i hvert minutt av hver kamp. Vår visjon som eiere er klar: Vi ønsker å gjøre fansen stolte, sier Boehly.

Godkjente salget

I sin meddelsele mandag takker Chelsea-styret managerne Thomas Tuchel og Emma Hayes for deres tålmodighet i prosessen. Som følge av sanksjonene mot Abramovitsj har ikke klubben kunnet signere nye spillere eller forlenge eksisterende kontrakter den siste tiden. Det har gjort planleggingen av neste sesong krevende for dem med sportslig ansvar.

Forretningsmannen Todd Boehly er fra før medeier i baseballklubben Los Angeles Dodgers og basketballklubben Los Angeles Lakers. Mark Walter, en av de øvrige Dodgers-eierne, er også i kjøpergruppen. Det samme er den sveitsiske milliardæren Hansjörg Wyss, investeringsfirmaet Clearlake Capital og den britiske advokaten Jonathan Goldstein.

I forrige uke ble det klart at britiske og portugisiske myndigheter godkjente salget. Det samme har Premier League-ledelsen gjort. Portugisiske myndigheter ble koblet inn fordi Roman Abramovitsj har portugisisk pass.

Chelsea endte på tredjeplass i Premier League denne sesongen.

(©NTB)

Mer om