Donald Trump

CBS: Trumps varsler er under føderal beskyttelse

Personen som varslet om innholdet i Donald Trumps samtale med den ukrainske presidenten, er under føderal beskyttelse, ifølge CBS.

Personen som varslet om innholdet i Donald Trumps samtale med den Ukrainske presidenten er under føderal beskyttelse, ifølge CBS. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Personen som varslet om innholdet i Donald Trumps samtale med den Ukrainske presidenten er under føderal beskyttelse, ifølge CBS. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er CBS-programmet «60 minutes» som har fått tak i et brev som indikerer at varsleren er under beskyttelse fordi han eller hun frykter for deres sikkerhet.

Brevet er sendt fra varslerens advokat til fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire.

Bakgrunnen er et varsel om innholdet i en telefonsamtale Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I telefonsamtalen ba Trump sin ukrainske motpart om å bidra til en etterforskning av Joe Biden, som lenge har vært favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i neste års valg. I varselet anklages Trump for å ha misbrukt presidentmakten til å få et annet land til å blande seg inn presidentvalget. Det hvite hus forsøkte i etterkant å skjule innholdet i samtalen, ifølge varsleren, som er ansatt i det amerikanske etterretningsapparatet.

Trump vil møte varsleren

Trump tok til Twitter natt til mandag norsk tid hvor han uttrykte et ønske om å møte varsleren.

– Som alle andre amerikanere fortjener jeg å møte min anklager. Den såkalte «varsleren» la fram en perfekt samtale med en utenlandsk leder totalt feil og på en uredelig måte, skriver Trump på Twitter.

– Kunne ikke ignoreres

Speaker Nancy Pelosi i Representantenes hus sier til «60 minutes» at de ikke kunne ignorere presidentens handlinger.

– Han ga oss ikke noe valg, sier hun.

– Jeg sa alltid at vi vil følge opplysningene dit de tar oss. Og når vi ser dem, så vil vi være klare. Og vi er klare, sier Pelosi.

Hun kunngjorde tirsdag at de folkevalgte starter en formell gransking som kan føre til at Trump stilles for riksrett for maktmisbruk.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer