Canadas opposisjon skroter partilederen

Erin OŽToole fjernes som leder av Canadas konservative parti. Det er strid i partiet om framtida og fjorårets valgtap mot det liberale regjeringspartiet.

Erin O'Toole (i midten) er skrotet som partileder av det konservative partiet i Canada. Partiet står i intern strid om veien framover etter flere valgtap mot Justin Trudeaus liberale regjeringsparti. Foto Justin Tang / The Canadian Press via AP / NTB
Erin O'Toole (i midten) er skrotet som partileder av det konservative partiet i Canada. Partiet står i intern strid om veien framover etter flere valgtap mot Justin Trudeaus liberale regjeringsparti. Foto Justin Tang / The Canadian Press via AP / NTB Vis mer
Publisert

45 av de konservative parlamentsmedlemmene stemte for å beholde O'Toole som partileder, mens 73 gikk inn for å erstatte ham, heter det i en uttalelse fra partiet.

Dermed er det slutt på en bitter intern strid over O'Tooles fem og et halvt år lange periode, og duket for en tredje lederkamp i partiet siden 2015.

49-åringen fortsetter i parlamentet. Det er ventet at det utpekes en midlertidig leder snarlig, før en permanent leder blir valgt senere.

O'Toole har havnet i unåde i deler av partiet for å trekke for mye mot sentrum i det forrige valget, der partiet mistet to seter. Blant annet har partifeller rast over endringer i partiets politikk om karbonpriser, budsjettspørsmål og våpenrestriksjoner, iblant på kort varsel.

Han oppfordret partifellene til å lytte til motstemmer onsdag, og sa at Canada trenger «et konservativt parti som er både en intellektuell kraft» og et regjeringsparti.

Tidligere i uka rettet han skarp skyts mot kritikerne, og sa at de ønsket å ta partiet i en «sint, negativ og ekstrem» kurs.

– Det er en blindvei, sa han, og la til at «et vinnerbudskap er et som er inkluderende, optimistisk, idérikt og håpefullt».

(©NTB)

«SELVSIKKER»: Kineserne har ikke blitt nevnt blant favorittene i langrennsløypa før OL i Beijing, men under gjennomgangen av TV-teknikken var det en overraskende vinner. Video: Rødt Kort / Løkås. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer