Byrådsbråket i Bergen: AUF vil ha Høyre-styre, og ordføreren pekes ut som mulig arvtaker

Bergen går inn i uken med en svært uavklart politisk situasjon etter at Roger Valhammer (Ap) trakk seg som byrådsleder fredag. Hvem arvtakeren blir, er i det blå.

Roger Valhammer (Ap) trakk seg som byrådsleder i Bergen fredag. På pressekonferansen var han klar på at han ikke vil gå på igjen dersom opposisjonen ikke klarer å danne byråd og at han ikke stiller til gjenvalg neste år. Foto: Marit Hommedal / NTB
Roger Valhammer (Ap) trakk seg som byrådsleder i Bergen fredag. På pressekonferansen var han klar på at han ikke vil gå på igjen dersom opposisjonen ikke klarer å danne byråd og at han ikke stiller til gjenvalg neste år. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Bakgrunnen for avgangen var at flere partier fremmet mistillitsforslag mot byrådet i kjølvannet av Statsforvalterens kritikk mot det kommunale barnevernet etter flere alvorlige barnevernssaker den siste tiden.

I påvente av at det utnevnes et nytt byråd, sitter det gamle som et forretningsministerium.

Ordfører Rune Bakervik (Ap) har ansvaret for å peke ut den som kan danne et nytt byråd, men ifølge Bergens Tidende mener kilder i byrådspartiene at ordføreren selv kan være en aktuell kandidat. Bakervik sa fredag til avisen at det ikke er fokuset hans var jobben som ordfører, men han utelukket ikke å bli byrådsleder dersom partiet ønsker det.

NTB forsøkte søndag kveld å få en kommentar fra Bakervik om den videre prosessen, uten hell.

Venstres gruppeleder Erlend Horn sa i helgen at han ønsker nytt Ap-byråd. Geir Steinar Dale, leder for Arbeiderpartiet i byen, uttalte at de er i gang med nominasjonsprosessen og klar til å gjøre en jobb.

Overfor Bergensavisen lørdag var AUF-leder Johanna Fond derimot klar på at Høyre bør styre i Bergen og at moderpartiet må gå i opposisjon. Høyres gruppeleder i bystyre, Charlotte Spurkeland, sa at partiet er klart til å danne et nytt byråd om det er parlamentarisk grunnlag for det.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer