Eiendomsskatt i Oslo

Byrådet i Oslo foreslår å tilbakebetale også deler av eiendomsskatten for 2017

Byrådet i Oslo foreslår å betale tilbake rundt 150 millioner kroner av eiendomsskatten for 2017.

Byrådet i Oslo foreslår å betale tilbake nær 150 millioner kroner av eiendomsskatten for 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Byrådet i Oslo foreslår å betale tilbake nær 150 millioner kroner av eiendomsskatten for 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig konkluderte Høyesterett med at Oslo kommunes vedtak om eiendomsskatt for 2016 var ugyldig. Kommunen økte skattesatsen fra 2 til 3 promille i 2017.

Når byrådet fremmer sak til bystyret om tilbakebetaling for 2016, vil byrådet også foreslå at skattevedtaket fra 2017 rettes slik Oslo-borgere får tilbakebetalt differansen mellom 2 og 3 promille i skattesats for dette året.

– Byrådet vil foreslå for bystyret at kommunen retter skattevedtakene fra 2017 slik at skatten for 2017 for boliger og fritidsboliger baserer seg på en skattesats på to promille. En slik retting vil medføre en tilbakebetaling av drøyt 148 millioner kroner pluss renter, totalt om lag 150 millioner kroner, sier finansbyråd Robert Steen (Ap).

Høyesterett konkluderte i juni med at kommunen var i sin fulle rett til å innføre en moderat eiendomsskatt for å finansiere velferdsløft. Høyesterett kom imidlertid under dissens til at Oslo kommune hadde oversittet fristen for å skrive ut eiendomsskatt i 2016, og at vedtakene som var omfattet av søksmålet derfor var ugyldige.

I 2016 fulgte det av loven at skattesatsen maksimalt skulle være 2 promille det første året en kommune skrev ut eiendomsskatt. Da 2017 var andre år med eiendomsskatt i Oslo kommune, skrev man i 2017 ut eiendomsskatt på bolig med 3 promille.

Byrådet har avsatt 250 millioner kroner for å ta høyde for en eventuell tilbakebetaling av eiendomsskatt for 2016. Merkostnaden ved at det rettes for 2017 foreslås finansiert ved redusert overføring fra drift til investering i den samme budsjettjusteringssaken som omhandler 2016.

Byrådet vil fremme en sak for bystyret. Første bystyremøte hvor det kan være aktuelt å behandle saken er 4. september.

(NTB)

Fakta om eiendomsskatten i Oslo

* Oslo kommune hadde eiendomsskatt til og med 1998. Fra 1999 til 2015 skrev kommunen ikke ut eiendomsskatt.

* Spørsmålet om eiendomsskatt ble et tema i kommunevalgkampen i 2015. De rødgrønne partiene fikk flertall i bystyret og gjeninnførte skatten.

* Skattesatsen ble satt til 2 promille. Bystyret fastsatte et bunnfradrag på 4 millioner kroner, noe som fritar opp mot 80 prosent av boenhetene for eiendomsskatt.

* Kommunen sendte ut 200.000 forhåndsvarsler om eiendomsskatt i februar 2016. Alle vedtak om eiendomsskatt ble sendt ut innen utgangen av juni samme år.

* 3.400 privatpersoner gikk til gruppesøksmål mot kommunen på grunn av eiendomsskatten. De mener skatten ble skrevet ut for sent, og at kommunen ikke kunne ha så høyt bunnfradrag at så mange blir fritatt. * Oslo tingrett ga i juni 2017 kommunen fullt medhold.

* Borgarting lagmannsrett avsa dom i oktober 2018, der de mente bunnfradraget var innenfor den friheten kommunen hadde etter eiendomsskatteloven, men at vedtaket for 2016 var ugyldig på grunn av tidspunktet for utskriving.

* Høyesterett avsa dom 25. juni. Retten konkluderer med at kommunen ikke overholdt fristen i eiendomsskatteloven, som i dette tilfellet var 1. mars, og at vedtaket om å skrive ut eiendomsskatt for 2016 dermed er ugyldig.

* Høyesterett mener bunnfradraget i Oslo er høyt. Kun fire andre kommuner hadde bunnfradrag på 1 million kroner eller mer i 2016. Retten mener likevel dette ligger innenfor kommunens skjønnsfrihet.

* Høyesterett konkluderer med at de som deltok i gruppesøksmålet og som har klaget på eget eiendomsskattevedtak, skal få tilbakebetalt eiendomsskatten for 2016 med renter.

* Saksøkerne mente også at eiendomsskatten favoriserer velgerne til det rødgrønne flertallet i Oslo bystyre og dermed er myndighetsmisbruk. Dette punktet vant de ikke fram med i retten.

* Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) opplyste onsdag at kommunen vil tilbakebetale ikke bare til dem som deltok i gruppesøksmålet, men til alle som betalte eiendomsskatt i 2016.

* 4. juli ble det klart at byrådet også foreslår å betale tilbake rundt 150 millioner kroner av eiendomsskatten for 2017. Dette fordi 2016-vedtaket var ugyldig, og at satsen for 2017 dermed ikke kunne være like høy.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer