Budsjettet kan gi dyrere importpoteter – men det avviser finansministeren

Importerte poteter kan bli dyrere etter overgangen fra krone- til prosenttoll på sikt, ifølge SV. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er uenig.

Søndag ble det kjent at SV fikk gjennomslag for en overgang fra krone- til prosenttoll på potet i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Søndag ble det kjent at SV fikk gjennomslag for en overgang fra krone- til prosenttoll på potet i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Enigheten mellom regjeringspartiene og SV om neste års statsbudsjett innebærer blant annet at SV har fått gjennomslag for en overgang fra krone- til prosenttoll på importert potet.

– Avhengig av råvareprisen på importpotet, kan overgang til prosenttoll gi høyere pris, sier organisasjonssjef Gunn Jorunn Sørum i Gartnerhallen til Nationen.

Ifølge tall fra Gartnerhallen utgjorde norske poteter 83 prosent av alle kjøpte poteter i 2022. Men i år er det omtrent 30 prosent mindre norsk potet på lager enn på samme tid i fjor, på grunn av ekstremvær og mye nedbør.

Tomt for norsk potet

– I 2024 venter vi derfor at vi vil gå tom for norsk potet tidligere, sier Sørum.

Også SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier til Nationen at importpotetene vil bli dyrere på sikt. Han tror imidlertid ikke at tollovergangen vil få umiddelbar effekt i butikkene.

– Jordbruksoppgjørene vil også påvirke pris. Det som driver opp prisen, har ingenting med toll å gjøre. Det er dagligvarekjedene som maksimerer utbytte, sier Knag Fylkesnes til avisen.

Vedum gir ingen garanti

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) forteller på sin side til Aftenposten at forbrukerne sannsynligvis ikke vil merke noe til overgangen.

Likevel vil han ikke garantere at potetene ikke blir dyrere som følge av budsjettenigheten.

– Sannsynligvis vil det ikke gi noe særlig utslag på prisen i det hele tatt. Det er bare at tollvernet blir bedre, sånn at en sikrer norsk matproduksjon, sier finansministeren.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tviler på at nordmenn vil merke noe til overgangen fra krone- til prosenttoll på potet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tviler på at nordmenn vil merke noe til overgangen fra krone- til prosenttoll på potet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

(©NTB)

Mer om