- Bruk formiddagen til å gjøre deg klar til stormen

Ekstremværet Ingunn treffer norskekysten i løpet av ettermiddagen. Folk bes om å gjøre seg klare til stormen og sikre det man har ansvar for.

Store områder langs norskekysten befinner seg midt i områdene som er ventet å bli hardest rammet av ekstremværet Ingunn onsdag. Foto: Meteorologisk institutt / NTB
Store områder langs norskekysten befinner seg midt i områdene som er ventet å bli hardest rammet av ekstremværet Ingunn onsdag. Foto: Meteorologisk institutt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

– Det er små endringer i prognosene nå som det nærmer seg, som gjør at vi kommer til å fintilpasse farevarselet, sier vakthavende meteorolog Alexander Skeltved ved Meteorologisk institutt til NTB

Det er fremdeles Trøndelag og Nordland som ligger an til å bli hardest rammet av ekstremværet Ingunn. Nordmøre og Lofoten/Vesterålen ligger litt i ytterkanten av de mest berørte områdene, og der vil trolig farevarselet blir finjustert i løpet av dagen.

Derfor bør folk i disse ytterkantområdene følge ekstra nøye med på farevarslene utover dagen, ifølge meteorologen, som har følgende beskjed til folk langs kysten:

– Bruk formiddagen til å gjør deg klar til stormen.

Ingunn er ventet å treffe kysten ved ytre strøk av Møre og Romsdal for fullt ved 12-tiden onsdag ettermiddag før den vil bevege seg nordover.

Kan komme mye lyn

Det ligger også an til en del nedbør sammen med den kraftige vinden. I tillegg er det potensial for en god del lyn, ifølge meteorologen.

– I etterkant av at fronten av uværet treffer, så vil det øke med lyn i etterkant. Det kommer trolig sent i kveld, og så en ny runde igjen på nattetid eller i morgentimene.

– Det er selvsagt vanskelig å forutse lyn og hvor mye det vil bli. Det kan komme et farevarsel om lyn, men det er foreløpig usikkert, sier Skeltved.

– Store konsekvenser

Meteorologen har i forkant gått ut med klare råd til folk om å holde seg innendørs, og i tillegg være forberedt på at det kan komme lenger strømbrudd.

– Ikke utfordre situasjonen. Ta heller de forholdsreglene man kan. Forbered deg som om det blir ille, sier han.

– Vi er veldig sikre på at noen nok vil oppleve store konsekvenser i etterkant av dette været, så alle og enhver bør sikre det man har ansvar for. Pass på deg selv, sier meteorologen.

Oppfordrer til hjemmekontor og stengte skoler

Politiet i Nordland har sendt ut pressemelding for å advare innbyggerne om å ta forholdsregler.

– Politiet i Nordland oppfordrer folk til å utvise aktsomhet når man ferdes ute, ved å se opp for løse flygende gjenstander, samt begrense ferdsel i strandsona. Vurder om det er nødvendig å oppholde seg utendørs, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt.

Politiet er i tett dialog med beredskapsaktørene. De ber folk som har mulighet til det, om å vurdere hjemmekontor. De som kan utsette kjøreturen, bes om å gjøre det.

– I tillegg bør skolene vurdere om elevene kan holdes hjemme på torsdag, skriver politiet.

(©NTB)

Mer om