Brødre fikk skyhøy erstatning etter 31 år i fengsel

To halvbrødre satt 31 år i amerikansk fengsel for voldtekt og drap før de ble frikjent i 2014. Nå har de fått nærmere 688 millioner kroner i erstatning.

Leon Brown, en av de to halvbrødrene som nå får 688 millioner i erstatning. (Foto: AP/NTB)
Leon Brown, en av de to halvbrødrene som nå får 688 millioner i erstatning. (Foto: AP/NTB) Vis mer
Publisert

De to afrikansk-amerikanske halvbrødrene Henry Lee McCollum og Leon Brown ble i 1983 dømt for å ha voldtatt og drept en elleve år gammel jente i North Carolina. De var henholdsvis 19 og 15 år da de ble arrestert. Begge brødrene regnes som lettere psykisk utviklingshemmede. Selv hevder de at de ble tvunget til å undertegnet tilståelsene.

Saken ble gjenopptatt og dommen ble omgjort etter at man i 2014 kunne knytte DNA-bevis på åstedet til en annen mann.

Først i forrige uke ble de to brødrene tilkjent erstatning, men beløpet på 84 millioner dollar (nærmere 688 millioner kroner) sender et kraftig signal om uretten som ble begått.

– Juryen sendte en klar beskjed om at tiden med å ignorere rettighetene til fattige, fargede, de marginaliserte i utkantstrøkene, er forbi, uttalte forsvarer Desmond Hogan.

– De er begeistret over at de vant, de er glade for at juryen slo fast at lensmannen tok feil. De har fått rettferdighet, sier Hogan.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer