Britiske eksperter overrasket over påstand om at mutasjonen kan være dødeligere

Britiske helseeksperter uttrykker overraskelse over uttalelsen fra statsminister Boris Johnson som antydet at den nye koronavarianten kan være mer dødelig.

Storbritannias statsminister Boris Johnson snakket om det muterte koronaviruset da han møtte pressen før helgen. Foto: AP / NTB
Storbritannias statsminister Boris Johnson snakket om det muterte koronaviruset da han møtte pressen før helgen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

– Det ser nå også ut til at det er noen beviser for at den nye varianten kan være forbundet med en høyere grad av dødelighet, sa Johnson på en pressekonferanse i Downing Street fredag.

Det er fremdeles ikke helt klart at denne virusmutasjonen kan knyttes til en høyere dødsrate enn opprinnelige koronavarianter, sier medisinsk direktør Yvonne Doyle ved Public Health England til BBC.

– Det er noen beviser, men det er svært tidlige funn. Det er et lite antall tilfeller, og det er altfor tidlig å si at dette faktisk er tilfelle, sier Doyle og viser til pågående vitenskapelige studier.

Få data

Et medlem av regjeringens vitenskapelige rådgivningsgruppe Sage er enig i at det er for tidlig å si sikkert at den nye varianten kan føre til økt dødelighet.

– Jeg ville ha ventet en uke eller to og overvåket en stund til før vi trekker virkelig sterke konklusjoner om dette, sier Mike Tildesley, som sier han ble overrasket over Johnsons uttalelser.

Andelen dødsfall har økt noe blant dem som er smittet med den nye mutasjonen B117, fra 10 til 13 per 1.000 pasienter, påpeker Tildesley. Men han advarer om at det er basert på et relativt lite datagrunnlag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer