Birmingham:

Britisk storby står overfor økonomisk kollaps

Storbritannias nest største by, Birmingham, erkjente tirsdag at økonomien er på kanten av stupet og skyldte på år med underfinansiering fra de konservative.

Arkivfoto av Birmingham. Foto: High Level/REX
Arkivfoto av Birmingham. Foto: High Level/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det Labour-kontrollerte bystyret i Birmingham i det sentrale England sa tirsdag at det har gitt et formelt varsel i henhold til regjeringens finanslov av 1988. Dette stanser alle utgifter med unntak av livsviktige og helt nødvendige tjenester.

Bystyret sa det var nødvendig å gå til dette skrittet for å få finansieringen av byen på fote igjen. Blant prosjektene som har hvilt tungt på byens myndigheter, er innføringen av et nytt datasystem, et prosjekt som angivelig har opplevd kutt i statlige tilskudd på over en milliard pund siden de konservative kom til makten i 2010.

«Perfekt storm»

– Galopperende inflasjon, økte satser for sosialbidrag til voksne og lavere skattesats for bedrifter har skapt en perfekt storm, heter det i en uttalelse fra byrådet. Birmingham har rundt 1,1 millioner innbyggere.

Men de konservative medlemmene av byrådet i Birmingham sier at problemene skyldes Labours vanstyre og rot med offentlige finanser. I juni opplyste bystyret at det måtte ut med 760 millioner pund for å få avsluttet gamle krav om likelønn for likt arbeid.

Byrådet i Croydon i Sør-London kom i november i fjor med et lignende varsel da det hadde oppstått et gap i budsjettet på 130 millioner pund. Også Thurrock i Essex, øst for London, meldte i desember om finansielt stress og ubalanse i regnskapsbøkene.

Flere kommuner vurderer lignende varsel

Organisasjonen SIGOMA, som samler byrådene i 47 britiske byer, meldte i forrige uke at ti av deres medlemmer vurderer en lignende formell advarsel om at regnskapene ikke går opp. Nesten 20 prosent frykter de må gjøre dette neste år.

Høy inflasjon, økende energipriser og krav om høyere lønn har forverret en situasjon med kutt i statlige bidrag til livsnødvendige tjenester, sier SIGOMA.

– Finansieringssystemet er nedbrutt. Byrådene har utført mirakler i løpet av de siste 13 årene, men nå er det ingenting igjen. Det er tomt, sier lederen for SIGOMA, Stephen Houghton.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer