Richard Ratcliffe, ektemannen til den britisk-iranske kvinnen Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som sitter fengslet for spionasje i Iran, protesterer utenfor Irans ambassade i London. Foto: AP / NTB scanpix
Richard Ratcliffe, ektemannen til den britisk-iranske kvinnen Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som sitter fengslet for spionasje i Iran, protesterer utenfor Irans ambassade i London. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Nazanin Zaghari-Ratcliff

Britisk-iransk kvinne tvunget til å stanse sultestreik i iransk fengsel

En britisk-iransk kvinne som sitter fengslet i Iran, har måttet avsluttet en sultestreik etter 15 dager. Det opplyser kvinnens britiske ektemann.

Publisert

Nazanin Zaghari-Ratcliff (41) har sittet fengslet i Iran i tre år, anklaget for spionasje. For litt over to uker siden innledet hun en sultestreik i protest mot fengslingen. Men etter sterkt press fra iranske myndigheter har hun blitt tvunget til å avslutte sultestreiken, opplyser ektemannen hennes, Richard Ratcliffe, til BBC lørdag.

Han har i solidaritet med sin kone sittet utenfor den iranske ambassaden i London og sultestreiket der med krav om at kona må løslates.

Pågrepet med datteren

Nazanin Zaghari-Ratcliff har både britisk og iransk statsborgerskap, er bosatt i London og jobber for Thomson Reuters Foundation. Hun ble pågrepet på flyplassen i Teheran sammen med datteren i april 2016 etter å ha besøkt familien sin i Iran.

Kvinnen ble tiltalt for spionasje og for å ha undergravet av det iranske styret, og i januar 2018 ble hun dømt til fem års fengsel. Zaghari-Ratcliff har hele tiden nektet for anklagene.

Ektemannen har drevet en kampanje i Storbritannia for å få satt henne fri. I mellomtiden blir den nå tre år gamle datteren passet på av Zaghari-Ratcliffes foreldre i Iran.

Kritiserer Boris Johnson

Saken har vakt stor oppmerksomhet i Storbritannia. Britiske myndigheter har gitt henne diplomatisk beskyttelse, uten at det har hjulpet på saken.

Ektemannen Richard Ratcliffe gjentok lørdag sin krasse kritikk av Boris Johnsson, som nå forsøker å bli toryenes nye partileder og dermed også statsminister. Da Johnson var utenriksminister, forverret han situasjonen for Zaghari-Ratcliffe da han sa til Parlamentet at hun hadde trent journalister i Iran, noe som ikke var tilfelle. Johnson beklaget senere uttalelsen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.