Britisk eventyrer blant de savnede under Titanic-ekspedisjon

En ubåt som blir brukt til turistekspedisjoner til Titanic, er savnet i Atlanterhavet. Blant de fem om bord er en britisk eventyrer og milliardær.

Bildet viser restene av en frakk og støvler på havbunnen i nærheten av Titanic-vraket. Bildet er fra Institute for Exploration, Center for Archaeological Oceanography/University of Rhode Island/NOAA Office of Ocean Exploration. Foto: AP / NTB
Bildet viser restene av en frakk og støvler på havbunnen i nærheten av Titanic-vraket. Bildet er fra Institute for Exploration, Center for Archaeological Oceanography/University of Rhode Island/NOAA Office of Ocean Exploration. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hamish Harding har tidligere vært på flere ubåtekspedisjoner og blant annet besøkt Challengerdypet, det dypeste kjente stedet i verdenshavene.

En større leteaksjon pågikk mandag i området ved vraket av Titanic, melder flere medier.

Det er OceanGate Expeditions som arrangerer turene til det berømte skipsvraket. Selskapet skriver i en kort uttalelse mandag at det tar i bruk alle muligheter for å redde de som er om bord i den lille ubåten med navnet Titan.

– Forsøker å få kontakt

– Vi er dypt takknemlige for den omfattende hjelpen vi har fått fra flere offentlige etater og dypvannsselskaper i vårt forsøk på å gjenopprette kontakt med ubåten, skriver selskapet.

Davis Concannon, en av selskapets rådgivere, opplyser at de mistet kontakten med ubåten søndag morgen. Han sier også at de har oksygen nok til 96 timer.

– Nå er det 32 timer siden ubåten forlot overflaten, sier Concannon til nyhetsbyrået AP mandag ettermiddag.

Han forteller at han egentlig skulle vært med ubåten, men at han måtte ordne en annen sak. Ifølge Concannon jobbes det med å få tak i en farkost som kan fjernstyres, og som kan gå ned til 6.000 meters dyp så fort som mulig.

Familien til Harding har bekreftet at han er blant passasjerene. Stesønnen hans la tidligere ut en melding på Facebook der han skriver at stefaren er savnet, samtidig som han ber om «tanker og bønner».

Men innlegget ble senere fjernet, noe han begrunnet med respekt for familiens privatliv.

Fem personer om bord

Harding selv la i helgen ut et innlegg på Instagram der han skriver at han skal på ekspedisjon til Titanic.

Den amerikanske kystvaktens avdeling i Boston bekrefter overfor den britiske avisen The Guardian at det var fem personer om bord i den lille ubåten.

Restene av Titanic ligger på 3.800 meters dyp utenfor Newfoundland. Skipet var på sin jomfrutur over Atlanterhavet da det forliste 12. april 1912 etter å ha kjørt inn i et isfjell. Rundt 1.500 mennesker omkom, mens rundt 700 ble reddet.

Dyr fornøyelse

Planen var at ubåtturen skulle være avsluttet torsdag denne uken.

Hver passasjer betaler 250.000 dollar – cirka 2,7 millioner kroner. Turen starter i St. John's i Newfoundland med en båt som frakter passasjerene om lag 64 mil ut i Atlanterhavet, der vraket ligger.

Der går de om bord i en liten ubåt med plass til fem personer Turen ned til skipsvraket tar om lag to timer. Ubåten er i stand til å dykke 4.000 meter under havoverflaten, ifølge Ocean Gate.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer