Britisk etterretning: Russiske styrker sliter med å vinne terreng

Det er høyst usannsynlig at Russland har kommet så langt i invasjonen av Ukraina som planlagt, mener britisk etterretning.

Det er høyst usannsynlig at Russland har kommet så langt i invasjonen av Ukraina som planlagt, mener britisk etterretning. Her står pansrede kjøretøy forlatt etter kamper i Kharkiv. Stridsvogna til høyre er merket med Z-symbolet som brukes av mange russiske styrker. Foto: Marienko Andrew / AP / NTB
Det er høyst usannsynlig at Russland har kommet så langt i invasjonen av Ukraina som planlagt, mener britisk etterretning. Her står pansrede kjøretøy forlatt etter kamper i Kharkiv. Stridsvogna til høyre er merket med Z-symbolet som brukes av mange russiske styrker. Foto: Marienko Andrew / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det britiske forsvarsdepartementet tvitret søndag at russiske styrker trolig gjorde «minimale» framskritt på bakken i løpet av helga.

– Det er høyst usannsynlig at Russland har nådd målene de hadde satt seg til nå, heter det i oppdateringen.

Departementet skriver videre at et høyt antall angrep fortsetter å ramme militære og sivile områder i ukrainske byer.

– Nylige angrep har rettet seg mot Kharkiv, Mykolajiv og Tsjernihiv, og har vært særlig tunge i Mariupol, melder departementet.

Amerikanske Institute for the Study of War (ISW) slutter opp om vurderingen. I en rapport fra søndag skriver ISW at russiske styrker brukte døgnet i forveien på å samle seg og forberede nye angrep mot Kyiv, Kharkiv og Mykolajiv.

– Generalstaben for det ukrainske forsvaret melder om stor russisk tilstedeværelse vest for Kharkiv, som den regner med vil innlede en bred offensiv sørvestover mot Dnepr-elva.

Primært foregår kampene øst i Ukraina, rundt hovedstaden Kyiv og sør i landet, mot landets Svartehavskyst. Det står også en mer enn seks mil lang russisk militærkolonne parkert nord for Kyiv.

ISW tror Russland de kommende dagene vil forsøke å omringe Kyiv og gjøre en innsats for å kapre terreng vest for byen. I tillegg ventes det at russerne vil begynne å angripe Ukraina fra Svartehavet, for eksempel ved å sende helikoptre fra skip eller ved landgang med soldater.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer