Britisk etterretning: Russiske styrker sliter med å vinne terreng

Det er høyst usannsynlig at Russland har kommet så langt i invasjonen av Ukraina som planlagt, mener britisk etterretning.

Det er høyst usannsynlig at Russland har kommet så langt i invasjonen av Ukraina som planlagt, mener britisk etterretning. Her står pansrede kjøretøy forlatt etter kamper i Kharkiv. Stridsvogna til høyre er merket med Z-symbolet som brukes av mange russiske styrker. Foto: Marienko Andrew / AP / NTB
Det er høyst usannsynlig at Russland har kommet så langt i invasjonen av Ukraina som planlagt, mener britisk etterretning. Her står pansrede kjøretøy forlatt etter kamper i Kharkiv. Stridsvogna til høyre er merket med Z-symbolet som brukes av mange russiske styrker. Foto: Marienko Andrew / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det britiske forsvarsdepartementet tvitret søndag at russiske styrker trolig gjorde «minimale» framskritt på bakken i løpet av helga.

– Det er høyst usannsynlig at Russland har nådd målene de hadde satt seg til nå, heter det i oppdateringen.

Departementet skriver videre at et høyt antall angrep fortsetter å ramme militære og sivile områder i ukrainske byer.

– Nylige angrep har rettet seg mot Kharkiv, Mykolajiv og Tsjernihiv, og har vært særlig tunge i Mariupol, melder departementet.

Amerikanske Institute for the Study of War (ISW) slutter opp om vurderingen. I en rapport fra søndag skriver ISW at russiske styrker brukte døgnet i forveien på å samle seg og forberede nye angrep mot Kyiv, Kharkiv og Mykolajiv.

– Generalstaben for det ukrainske forsvaret melder om stor russisk tilstedeværelse vest for Kharkiv, som den regner med vil innlede en bred offensiv sørvestover mot Dnepr-elva.

Primært foregår kampene øst i Ukraina, rundt hovedstaden Kyiv og sør i landet, mot landets Svartehavskyst. Det står også en mer enn seks mil lang russisk militærkolonne parkert nord for Kyiv.

ISW tror Russland de kommende dagene vil forsøke å omringe Kyiv og gjøre en innsats for å kapre terreng vest for byen. I tillegg ventes det at russerne vil begynne å angripe Ukraina fra Svartehavet, for eksempel ved å sende helikoptre fra skip eller ved landgang med soldater.

Mer om