Britene vil klassifisere atomkraft som miljømessig bærekraftig

Storbritannia vil klassifisere atomkraft som miljømessig bærekraftig, på lik linje med fornybar energi, opplyser finansminister Jeremy Hunt.

Den britiske regjeringen, her representert ved finansminister Jeremy Hunt, vil klassifisere atomkraft som miljømessig bærekraftig, noe som åpner for samme støtteordninger som til fornybar energi. Foto: AP / NTB
Den britiske regjeringen, her representert ved finansminister Jeremy Hunt, vil klassifisere atomkraft som miljømessig bærekraftig, noe som åpner for samme støtteordninger som til fornybar energi. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Hunt la onsdag fram sitt forslag til statsbudsjett. Det inneholder en ny klassifisering av atomkraft som åpner for samme støtteordninger som fornybar energi får.

Ifølge Hunt vil regjeringen dermed gjøre det billigere å etablere og drifte atomkraftverk. Målet er at atomkraft skal dekke 25 prosent av landets energibehov innen 2050.

Hunt kunngjorde onsdag også at regjeringen vil investere rundt 9 milliarder kroner i et planlagt atomkraftverk i Suffolk, og han utlyste samtidig en konkurranse om å utvikle små modulære reaktorer (SMR).

Dersom vinnerutkastet blir vurdert å være teknologisk tilfredsstillende, lover regjeringen å finansiere bygging av en slik reaktor.

Hunt vil også bidra med 260 milliarder kroner til utvikling av teknologi for karbonfangst, men dette er vil først bli tatt inn i budsjettet etter neste valg.

Storbritannia har i dag fem atomkraftverk med til sammen ni atomreaktorer i drift som produserer 16,1 prosent av landets energi.

(©NTB)

Mer om