Britene forbereder seg på et uønsket EU-valg Foto: AP Photo/Alastair Gran
Britene forbereder seg på et uønsket EU-valg Foto: AP Photo/Alastair Gran Vis mer

Utsettelsen av brexit

Britene forbereder seg på uønsket EU-valg

At britene skulle holde valg til EU-parlamentet igjen, ville vært utenkelig helt til nylig. Med utsettelse av brexit på trappene, må de motvillig forberede seg.

Publisert

Myndighetene har begynt å booke samfunnshus og skoler over hele landet til valglokaler, og det er bestilt titalls millioner stemmesedler i tilfelle det blir valg 23. mai.

I forbindelse med at statsminister Theresa May fredag søkte EU om en utsettelse på brexit til 30. juni, opplyste hun også at Storbritannia vil delta i valget til EU-parlament om de ikke da allerede har gått ut av unionen, og at forberedelsene er i gang.

Selv om hun bare søkte om utsettelse til 30. juni, med mulighet for å gå ut før om skilsmisseavtalen med EU blir ratifisert, vurderer EU å gi en utsettelse på opp til et helt år.

Ligget lavt

Verken de konservative eller Labour har snakket høyt om eventuelle planer for et EU-valg, vel vitende om hvor lite populært et slikt valg ville være blant briter som ønsker brexit.

May har tidligere sagt at det ville være uakseptabelt å be britene ta del i et EU-valg tre år etter at de stemte for å forlate EU.

Hennes talsmann understreker at Storbritannia helt til 22. mai fortsatt har muligheten til å avlyse valget dersom det er blitt enighet om skilsmisseavtalen da.

Det ville imidlertid ikke bli tatt vel imot i Brussel, ikke minst siden 27 av de 73 britiske plassene i EU-parlamentet allerede er fordelt til andre land.

– Zombie-valg

Med den siste tidens utvikling er særlig de konservative kommet i den lite misunnelsesverdige posisjonen at de må ut og be velgerne om støtte i et valg de selv ikke ønsker, og som fortsatt kan bli avlyst.

– Dette er ikke en samtale jeg har lyst til å ha med mine velgere, sier partiets leder i EU-parlamentet, Ashley Fox. Han gjetter på at velgerne vil straffe partiet for å ha sviktet dem når det gjelder brexit, og at de kan tape halvparten av de 20 mandatene de har nå.

– Og det kunne bli enda verre om våre medlemmer ikke gidder å bruke sine helger og fritid på å jobbe for et zombie-valg, sier han.

Mye arbeid gjenstår

Valgfunksjonærene, som normalt ville startet forberedelsene før jul, er nå under intenst press for å få alt klart på bare noen få uker. Ved forrige EU-valg sendte valgmyndighetene ut 7,2 millioner poststemmer, trykket 46,5 millioner valgkort og booket 39.000 valglokaler.

I år må også brev sendes til 3 millioner EU-borgere som bor i Storbritannia, for å spørre om de vil stemme i hjemlandet eller i Storbritannia.

De konservative har hittil nektet å bekrefte hva de gjør eller om de vil stille kandidater til valget, og Labour har bare sagt at de gjør sine forberedelser.

Håp for mindre partier

Men mindre partier mener å kjenne sin besøkelsestid.

Det skotske nasjonalistpartiet SNP, som vil stanse hele brexit-prosessen, sier de vil gå inn for EU-valget for fullt, og den nye uavhengige gruppen som består av tidligere Labour- og Tory-medlemmer som er pro-EU, søkte i forrige uke om godkjenning for å delta.

Nigel Farage, som ledet kampanjen for brexit foran folkeavstemningen i 2016, sier han stiller for sitt nye brexit-parti.

Han fordømmer Mays brev om utsettelse av brexit og kaller det hennes siste brexit-bedrag.

– Det er nå åpenbart for meg at vi igjen må ta kampen mot våre politiske klasser, og det er jeg klar for, sier han.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.