Kunngjøringen ble offentliggjort på Twitter onsdag etter at Varhelyi hadde informert en komité i EU-parlamentet om anbefalingen.
Det er EU-landene som tar beslutningen om hvorvidt Bosnia skal få status som kandidatland. Alle de 27 medlemslandene må være enige. Varhelyi håper at medlemslandene vil handle raskt, kanskje allerede i desember. Han mener det er et vesentlig skritt som følge av de store geopolitiske endringene i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

Folkehelseinstituttet frykter ny coronabølge
Bosnia-Hercegovina er sterkt splittet mellom de ulike folkegruppene bosnjaker, kroater og serbere, som i stor grad omgås sine egne og bor i ulike deler av landet.
Den serbiske delen av landet, Republika Srpska er preget av sterkt prorussiske og antivestlige holdninger.
EU har bedt landet gjennomføre en rekke reformer før landet får kandidatstatus. Varhelyi ber de bosniske politikerne om å handle raskt slik at anbefalingen kan bli godkjent.
– Vi gjør dette for folket i Bosnia-Hercegovina. Men det fører også med seg høye forventninger. Det er elitene som må gjøre dette til virkelighet, sier han.

Tyskland: Oljeforsyningen er uavbrutt tross lekkasje fra rørledning i Polen
Reformene må innføres i alt fra rettsvesenet, kampen mot korrupsjon og landets valglov og grunnlov, framholdt han. De siste årene er det gjort lite for å innfri kravene fra EU.
Flere andre land på Balkan har fått kandidatstatus før Bosnia. Til tross for statusen er det lang vei fram til medlemskap i unionen.