– Det er ingen tvil om at Storbritannias omdømme i verden er blitt filleristet av Truss' avgang og statsministersvingdøren, sier Bronwen Maddox, som er leder for internasjonal politikk i tankesmia Chatham House.
– For at Storbritannia skal kunne bygge opp igjen landets respekt, og fremstå som pålitelig, må landet få på plass en ny statsminister raskt, en som har evne til å gjennomføre politikk, legger Maddox til.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet: Det er avslørt planer for å slå ut deler av kraftnettet
Salathode varte lenger
Den avgåtte statsministeren Liz Truss kunne torsdag se sin karriere visne raskere enn salathodet som tabloidavisen Daily Star har direktestrømmet på nettet siden fredag i forrige uke. Salathodet, med parykk og påklistrede øyne, ble populært på nettet og fikk bred omtale i sosiale medier.
Hensikten med stuntet var å se om Truss ville trekke seg eller bli avsatt innen ti dager, som er normal holdbarhet for et salathode. Truss trakk seg etter sju dager.

Tidligere på dagen sa et parlamentsmedlem fra opposisjonspartiet Labour ifølge nyhetsbyrået AFP til britiske Sky News at «salathodet kunne like gjerne ha styrt landet».
Johnson-comeback?
Boris Johnson, som var statsminister forrige måned, er blant flere navn som nevnes som mulige arvtakere etter Truss. Daily Telegraph skriver at Johnson er på ferie i Karibia, men at han flyr hjem til Storbritannia nå i helgen, melder Reuters.
Avisen skriver at det da ventes at han kan kaste seg inn i kampen om å overta etter Truss.

Ingen av toryenes parlamentsmedlemmer har ennå stått fram offentlig og bekreftet at de vil være med i kampen om å bli partileder og statsminister.
Fredagsavisenes forsider i Storbritannia er preget av lederkampen.
Foruten Johnson er det særlig tidligere finansminister Rishi Sunak, og toryenes parlamentariske leder i Underhuset, Penny Mordaunt, som går igjen som aktuelle navn, melder BBC.
Sunak og Mordaunt
Johnson og Sunak er begge ledende kandidater, mener Daily Mail, mens Daily Telegraph skriver at Johnson skal ha oppfordret partifeller til å gi ham sin støtte.
Samtidig skriver amerikanske Washington Post i en lederartikkel at Storbritannia må legge en ny strategi. Landet ser i økende grad ut som en isolert øystat i Atlanterhavet i stedet for å være en internasjonal spiller, skriver avisen, som mener toryene bør satse på en figur som Rishi Sunak som ny leder.

Sunak vil trolig bli en stødigere leder enn Truss eller Johnson var, argumenterer storavisen.
42 år gamle Sunak hadde mest støtte blant toryene før de besluttet å gå inn for Truss som partileder for seks uker siden. Britiske bookmakere fremholder den tidligere finansministeren som en tidlig favoritt etter Truss' avgang.
Men han blir også sett på som en splittende figur. Mange partifeller vil ikke tilgi ham for rollen han spilte ved å få Johnson til å gå av.

Sindre Finnes: – Det er ikke så farlig å være gift med en statsminister
49 år gamle Mordaunt var en tidlig grasrotfavoritt til å etterfølge Johnson, men nådde ikke opp til Truss og Sunak da forrige ledervalg ble holdt. Mordaunt har bakgrunn som forsvarsminister og handelsminister og har blitt kritisert for å være ineffektiv i disse tidligere vervene.
Hun fikk imidlertid en stigende stjerne denne uken da hun ble sendt inn i Underhuset i stedet for Truss for å svare på spørsmål fra opposisjonen om det økonomiske kaoset i landet.
Flere navn
Det blir også spekulert på om Suella Braverman stiller. Hun gikk av som innenriksminister onsdag. Andre mulige kandidater er den erfarne tory-politikeren Jeremy Hunt og tidligere forsvarsminister Ben Wallace.
Både Hunt og Braverman stilte som kandidater i forrige ledervalg, som Truss til slutt vant. Men begge røk ut tidlig i prosessen. Tungvekteren Michael Gove er også trukket fram som et mulig navn, men både Gove og Hunt har selv utelukket seg selv som aktuelle.

Det hvite hus: Iransk personell hjelper Russland i Ukraina
Ben Wallace imponerte mange da han var forsvarsminister mens Storbritannia spilte en viktig rolle i verdenssamfunnets svar på Russlands invasjon av Ukraina.
Han er populær blant partifeller, men overrasket mange da han i sommer valgte å ikke kaste seg inn i kampen om å overta etter Johnson.
– Jeg hadde ikke et sterkt nok ønske til det, sa Wallace på den tiden.
Men da 52-åringen på en nylig partikonferanse ble spurt om han vil vurdere å stille som lederkandidat, svarte han:
– Jeg utelukker det ikke.

EU-landene inngår energiavtale uten pristak på gass
Wallace har bakgrunn fra hæren. Da han var soldat, ledet han en patrulje som tok kontroll over en IRA-enhet idet den forsøkte å gjennomføre et bombeangrep. Han var også del av teamet som fraktet hjem prinsesse Dianas lik etter bilkrasjet i Paris.
På en nylig undersøkelse blant toryaktivister, gjennomført av nettstedet ConservativeHome, får Wallace langt høyere støtte en noen annen potensiell rival, med 85,8 poeng av 100 mulige.
(©NTB)