Boris Johnson

Boris Johnson må svare for anklager om brexit-løgner

Politikeren Boris Johnson må i retten for å ha kommet med mulige løgner under oppkjøringen til brexit-avstemningen, har en britisk dommer bestemt.

Boris Johnson kan bli rettsforfulgt for å ha spredt løgner i forkant av folkeavstemningen om brexit, har en britisk dommer avgjort. Foto: AP / NTB scanpix
Boris Johnson kan bli rettsforfulgt for å ha spredt løgner i forkant av folkeavstemningen om brexit, har en britisk dommer avgjort. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det meldte Sky News onsdag.

I forkant av folkeavstemningen i 2016 hevdet Johnson blant annet flere ganger at Storbritannia betalte 350 millioner pund, nærmere 3,9 milliarder kroner, i uka til EU. Dette er en grov overdrivelse, da nettobeløpet er på rundt halvparten.

Det er forretningsmannen Marcus Ball som gjennom folkefinansiering har reist saken og bedt retten vurdere om Johnson kan rettsforfølges på grunn av dette. Onsdag fikk han altså medhold av dommeren.

– Johnsons oppførsel var både uansvarlig og uærlig og i våre øyne kriminell, sier Ball til Sky News. Han mener at Johnson med vitende og vilje løy gjentatte ganger og forledet opinionen om kostnadene ved å være medlem av EU.

I avgjørelsen skriver dommeren at anklagene ikke er bevist, men at saken likevel bør gjennom en rettshøring.

Johnson avviser at han har løyet for offentligheten. Den hardnakkede brexitforkjemperen, som var utenriksminister fram til juli i fjor, regnes blant favorittene til å overta statsministerposten når Theresa May går av i juni.

En annen ihuga brexitforkjemper, Jacob Rees-Mogg, sier det er en dårlig idé å dra politiske uttalelser inn for retten. Han mener dette skjer i totalitære stater der folk blir rettsforfulgt for sine meninger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer