Bøndene fikk innfridd sitt krav – kompenseres med 754 millioner kroner

Jordbruket kompenseres med 754 millioner kroner for økte kostnader etter at partene kom til enighet i tilleggsforhandlingene.

Leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, sammen med landbruksminister Jon Georg Dale foran Stortinget i forbindelse med stortingsmeldingen for jordbrukspolitikken. Foto: Cornelius Poppe / NTB.
Leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, sammen med landbruksminister Jon Georg Dale foran Stortinget i forbindelse med stortingsmeldingen for jordbrukspolitikken. Foto: Cornelius Poppe / NTB. Vis mer
Publisert

Bondeorganisasjonene og staten har i høst forhandlet om kompensasjon til bøndene på grunn av en kraftig prisøkning på kunstgjødsel og andre varer.

Torsdag ble partene enige om en foreløpig kompensasjon på 754 millioner kroner over budsjett. Beløpet tilsvarer jordbrukets krav.

– Vi har en kraftig kostnadsvekst som svekker bondens økonomi, som også påvirker vår evne til å produsere mat. Uten denne kompensasjonen ville inntekten til bonden sakket enda mer akterut, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Bondeorganisasjonene fikk derimot ikke gjennom sitt krav om at kompensasjonen også måtte ta høyde for høyere strømpriser. Partene har blitt enige om at dette skal vurderes særskilt i neste års jordbruksoppgjør.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer