Bondelaget bekrefter: Jordbruksoppgjøret går til Stortinget

Norges Bondelag har gitt opp håpet om å komme til enighet med staten, og innstilt seg på at den behandles av Stortinget i løpet av måneden.

Lange kortesjer med traktorer har vært en del av bøndenes protest mot regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret. Her fra Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
Lange kortesjer med traktorer har vært en del av bøndenes protest mot regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret. Her fra Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

– Vi regner med at saken nå får en tradisjonell stortingsbehandling, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til NTB.

Dermed utelukker han at forhandlingene kan gjenopptas før regjeringens stortingsproposisjon om jordbruksoppgjøret legges fram. Landbruks- og matdepartementet sier til NTB at proposisjonen er «rett rundt hjørnet,» men vil ikke bekrefte dato.

Bondelaget og Småbrukarlaget brøt forhandlingene med staten 6. mai, før de egentlig hadde begynt. Bøndene mente deres krav på 2,1 milliarder kroner mer og statens tilbud om 900 millioner var såpass langt fra hverandre at det ikke var hensiktsmessig å forhandle.

Regjeringen har ikke flertall i Stortinget, men støtter seg oftest på Fremskrittspartiets mandater for å få gjennomslag.

– Vi har tidligere sagt at regjeringen la fram et godt første tilbud. Det står vi ved, sier næringspolitisk talsperson Sivert Bjørnstad i Fremskrittspartiet.

Han varsler likevel at partiet vil komme med sine egne krav når de har fått lest gjennom proposisjonen.

– Det er veldig trist at bondeorganisasjonene ikke tok vår oppfordring om å sette seg ved bordet igjen. Det hadde sikret bøndene et godt resultat, sier Bjørnstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer