USA og Iran

Bolton: – Iran må ikke feiltolke USAs klokskap som svakhet

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton advarer Iran mot å feiltolke USAs forsiktighet som svakhet.

Sikkerhetsrådgiver John Bolton under et møte mellom president Donald Trump og Canadas statsminister Justin Trudeau i Det hvite hus torsdag. I forkant av møtet skal USAs regjering ha sittet i intense diskusjoner hvor de vurderte et mulig militært angrep på iranske radarstasjoner og rakettbatterier. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Sikkerhetsrådgiver John Bolton under et møte mellom president Donald Trump og Canadas statsminister Justin Trudeau i Det hvite hus torsdag. I forkant av møtet skal USAs regjering ha sittet i intense diskusjoner hvor de vurderte et mulig militært angrep på iranske radarstasjoner og rakettbatterier. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under et besøk i Israel søndag understreket Bolton at det amerikanske militæret er klar til å gå til aksjon hvis det blir nødvendig.

– Verken Iran eller noen andre fiendtlige aktører bør feiltolke USAs klokskap og forsiktighet som svakhet, sa sikkerhetsrådgiveren.

USAs president Donald Trump har fortalt at han torsdag var nær ved å iverksette et militært angrep på Iran etter at iranerne hadde skutt ned en amerikansk drone. Angrepet, som ville vært rettet mot iranske radarstasjoner og rakettbatterier, ble angivelig avlyst av Trump i siste øyeblikk.

Beslutningen var neppe i tråd med rådene fra Bolton, som lenge har ivret for at USA må angripe Iran militært for å fjerne Irans ledere fra makten. I 2015 skrev Bolton en kronikk i New York Times med oppfordringen «bomb Iran».

Ifølge amerikanske medier argumenterte Bolton for å gå hardt til verks mot Iran under intense diskusjoner i Det hvite hus torsdag før Trump besluttet å droppe det planlagte angrepet.

I Midtøsten er Israel en av Irans bitreste fiender. Også det sunni-islamistiske regimet i Saudi-Arabia har et svært dårlig forhold til sjiamuslimske Iran.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer