Bobby Madley – fra Premier League til norsk 4. divisjon på ett år

For ett år siden var Bobby Madley omgitt av stjerner som Paul Pogba, Eden Hazard og Sergio Agüero. Nå dømmer briten 3. og 4. divisjonsfotball i Norge.

Tirsdag dømte den tidligere Premier League-dommeren Bobby Madley 4. divisjonskampen mellom Furuset og Hasle/Løren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Tirsdag dømte den tidligere Premier League-dommeren Bobby Madley 4. divisjonskampen mellom Furuset og Hasle/Løren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha dømt på Anfield og Old Trafford var kontrastene store da 33-åringen tirsdag løp ut på kunstgresset på Furuset i Oslo for å dømme norsk 4. divisjon. Da var det nøyaktig ett år siden han var hoveddommer i sin siste Premier League-kamp (Everton – Newcastle).

Borte var over 30 TV-kameraer som fulgte ham fra alle vinkler, borte var også stjernespillere som Pogba og Sadio Mané. På kunstgresset spilte Furuset mot Hasle/Løren, og på sidelinjen sto NTBs fotograf og foreviget øyeblikket.

Det er dette som er den tidligere Premier League-dommerens nye virkelighet, lavere divisjoner i Norge.

Til NTB innrømmer han det åpenbare: det er stor forskjell fra Premier League.

– Men det finnes ingen kamper som er enkle å dømme, så man må gå til enhver kamp med den største respekt. I de få kampene jeg har dømt i Norge har jeg blitt imponert, og jeg gleder meg til å dømme flere slike kamper.

Den siste kampen han dømte før han kom til Norge var oppgjøret mellom PAOK og Basel i mesterligakvalifiseringen i juli.

– Jeg har savnet å dømme, og jeg gleder meg til å starte opp for alvor igjen, sier Madley.

For ordens skyld: på Furuset kunstgress endte det 5-0 til hjemmelaget.

Taco på fredager

Madleys dommerkarriere i Premier League fikk en brå slutt før inneværende sesong etter at engelsk presse skrev at han hadde oppført seg ufint i sosiale medier. At han skal ha gjort noe slikt benekter Madley.

Til NTB forteller han at man som dommer i Premier League ikke har lov til å ha kontoer i sosiale medier, og at han først fikk dette etter at han flyttet til Norge.

– Det er enkelte medier i England som ikke lar sannheten komme i veien for en god historie, sier dommeren.

Til slutt var det kjærligheten som i november trakk den verdenskjente dommeren til Norge. Nå lever han med sin norske kjæreste i Oslo og har overlevd sin første norske vinter.

– Jeg jobber hardt for å tilpasse meg, ikke bare til norsk fotball, men også til mitt norske liv. Mine norskkunnskaper blir gradvis bedre. Jeg har lært å stå på ski, og taco på fredager virker ikke lenger som en sprø ting å gjøre, sier han.

Ny utfordring

Til helgen skulle Madley egentlig dømt oppgjøret mellom Drøbak-Frogn og Norlid i 3. divisjon, men SAS-streiken setter en stopper for det. Og selv om det venter flere kamper i lavere divisjoner, har briten et mål om dømme på øverste nivå igjen.

– Jeg er sikker på at alle dommere i Norge har et ønske om å dømme i eliteserien, og jeg er intet unntak. Som dommer ønsker man å prøve seg på det øverste nivået, og sånn sett er det fint å ha et mål å strekke seg etter, sier Madley.

Han legger til at han ikke forventet å gå rett inn og dømme i eliteserien da han kom til Norge.

– Å dømme i 4. divisjon er en ny utfordring, og jeg skal selvsagt gjøre mitt aller beste. Jeg vet at jeg må jobbe hardt for å klatre oppover i divisjonene, slik alle andre dommere her må. Den utfordringen trigger meg, og jeg vil forberede meg til alle kamper på samme måte som jeg gjorde da jeg dømte i Premier League, i mesterligaen eller landskamper.

Savner Premier League

På sin relativt korte tid i Norge har Madley lagt merke til hvor stor interesse det er for engelsk fotball her i landet.

– Å ikke lenger være en del av Premier League er selvfølgelig trist, sier Madley til NTB og forteller at han har savnet det å dømme fotballkamper de siste månedene.

Han legger til at støtten han har fått fra Norges Fotballforbund (NFF) og dommersjef Terje Hauge har vært enorm.

– De har fått meg til å føle meg velkommen fra deg én. Jeg ser kun framover med mål om å prestere på høyeste nivå, uansett hvilken divisjon det skulle være.

Så gjenstår det å se hvor lang til det vil ta før vi ser den tidligere Premier League-dommeren i eliteserien.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer