Bloomberg: Misnøye blant enkelte Putin-allierte

Et lite, men voksende antall personer i den russiske eliten er kritiske til invasjonen av Ukraina, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Fortsatt ser det ut til at Vladimir Putin har bred støtte i den russiske eliten. Men enkelte har angivelig begynt å tvile på beslutningen om å invadere Ukraina. Foto: Sputnik / Pool / AP / NTB
Fortsatt ser det ut til at Vladimir Putin har bred støtte i den russiske eliten. Men enkelte har angivelig begynt å tvile på beslutningen om å invadere Ukraina. Foto: Sputnik / Pool / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opplysningene er ikke offisielt bekreftet. Men byrået skal ha snakket med ti forskjellige kilder med direkte kjennskap til situasjonen.

Ingen vil stå fram med navn, av frykt for reaksjoner hvis de uttaler seg offentlig. De ser foreløpig ingen mulighet for at noen vil utfordre Vladimir Putin – eller at Putin endrer kurs.

Men de forteller om personer i den russiske eliten som ser med økende uro på krigen. Det skal dreie seg om mennesker med høye stillinger i regjeringen og i statseide selskaper. De frykter angivelig at invasjonen var et katastrofalt feilgrep som vil sette Russland mange år tilbake.

En engere krets

Kildene forteller også at Putins svært begrensede krets av nære rådgivere er blitt enda mindre.

Beslutningen om å invadere Ukraina ble angivelig tatt av et svært lite antall personer: Putin selv, forsvarsminister Sergej Sjojgu, sjefen for den russiske generalstaben, Valerij Gerasimov, og det russiske sikkerhetsrådets leder Nikolaj Patrusjev.

Kun én høytstående tjenestemann har så langt sluttet i stillingen sin etter invasjonen: Klimautsending Anatolij Tsjubais. Flere medier har skrevet at han var kritisk til krigen og at han reiste til Tyrkia i midten av mars.

Bloomberg har bedt Putins talsmann Dmitrij Peskov kommentere opplysningene fra de anonyme kildene, uten å få svar.

– Hadde ikke noe valg

Fortsatt har Putin trolig støtte fra store deler av den russiske eliten. Presidenten skal ha avvist advarsler fra rådgivere som fryktet konsekvensene av Vestens sanksjoner.

Ifølge Bloombergs kilder sier Putin at Vesten i praksis ikke ga ham noe annet valg enn å invadere Ukraina.

Flere i den russiske ledelsen skal ha blitt overrasket over motstanden de har møtt i Ukraina. Også ansatte i sikkerhetstjenesten FSB skal ha ventet mindre motstand.

Tidligere har britiske The Times , Business Insider og flere andre medier meldt at et stort antall FSB-ansatte er fjernet fra sine stillinger i en avdeling som hadde ansvar for Ukraina-etterretningen i forkant av invasjonen. Opplysningene stammer fra en journalist i gravejournalist-gruppen Bellingcat og er ikke offisielt bekreftet.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer