Blodbank: - Vi risikerte at en alvorlig MC-ulykke kunne tømt oss

Blodbanken i Bergen har satt inn tiltak for å fylle lagrene etter at reservene denne uken begynte å bli kritisk lave.

En alvorlig MC-ulykke kunne tømt blodbanken i Bergen for en viktig blodtype. Dermed ble det satt inn tiltak for å fylle på lagrene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
En alvorlig MC-ulykke kunne tømt blodbanken i Bergen for en viktig blodtype. Dermed ble det satt inn tiltak for å fylle på lagrene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Utvidede åpningstider, ekstra innkallinger og innkjøp fra andre sykehus skal bidra til å fylle opp blodbanken igjen, skriver Bergens Tidende.

– Normalt prøver vi å ha rundt 200 enheter med blod på lager. Mandag hadde vi 47. Vi risikerte at en alvorlig MC-ulykke kunne tømt oss, sier Einar Kristoffersen, som leder avdelingen som tar imot blodgivere på Haukeland universitetssjukehus.

Det var blodtypen 0+ som var i ferd med å bli mangelvare, forteller Kristoffersen. Rundt 39 prosent av befolkningen har denne blodtypen, i tillegg gis den når det haster og mottakerens blodtype er ukjent.

Derfor kalte blodbanken inn ekstra givere med 0+, i tillegg til å kjøpe blod fra Ullevål i Oslo og fra Stavanger. Onsdag ble åpningstiden utvidet for å ta imot 130 blodgivere.

Selv om situasjonen ikke lenger er kritisk, slik den var mandag, sier Kristoffersen at det er viktig at folk svarer når de blir kalt inn til blodbanken. Han ber folk fortsette å møte opp til time.

– Vi er ikke helt i balanse ennå, men det ser ut til å ordne seg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer